Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde kerk in Waalwijk

Kerkelijk Gebouw

Loeffstraat 113
5142EP Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911
Architect: architectenbureau K.C. Suyling en zn.


Beschrijving van Nederlands Hervormde kerk

Inleiding NEDERLANDSE HERVORMDE KERK, gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architectenbureau K.C. Suyling en zn. Omschrijving Bakstenen kerk onder omlopend schilddak, gedekt met leien. De kerk heeft een langgerekte achthoekige plattegrond. De gevels worden geleed door steunberen en lisenen, en staan op een gemetselde, uitstekende plint. Tegen de achterzijde van de kerk is de consistoriekamer aangebouwd. Midden op het dak is een vierzijdige dakruiter met klokkenstoel, bekroond door een spits geplaatst. De openslaande houten deur is onder een spitsboog geplaatst. Erboven twee spitsboogramen. Ook in de zijgevels zijn spitsboogramen aangebracht. De spitsbogen boven deur- en raamopeningen zijn in strengperssteen uitgevoerd. In het gevelvlak rechts van de deur is een gevelsteen met opschrift L.H. LOUWE KOOYMANS/HEEFT AAN DIT GEBOUW/DEN EERSTE STEEN/ GELEGD 1911 aangebracht. Het interieur is sober uitgevoerd met wit gepleisterde wanden. Tegen het plafond zijn houten consoles op een kleine natuurstenen kraagsteen geplaatst. Op de tegelvloer staan twee rijen houten banken. Tegen de voorgevel is een uitbuikende orgelgalerij geplaatst. Tegen de achterwand een eikenhouten preekstoel, afkomstig uit de St. Laurenskerk te Rotterdam. Het glas-in-lood van de ramen is onlangs vernieuwd. Waardering De kerk is van algemeen belang. De kerk is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling; met name de late toepassing van neogotische vormen in een Nederlands Hervormd kerkgebouw. De kerk heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste stijlelementen en de sobere ornamentiek. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde kerk in Waalwijk

Oude kerktoren

Winterdijk 58
Waalwijk
Oude kerktoren, vlak opgaand bakstenen bouwwerk, waarvan de onderste geledingen van omstreeks 1300 dagtekenen, in de 15e eeuw verhoogd met e..

Sint-Clemenskerk

Loeffstraat 50
Waalwijk
St Clemens. 1896-1897 door N.J.H. van Groenendael. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met polygonaal gesloten transeptarmen en toren met ..

Fabrieksgebouw

Hoogeinde 35
Waalwijk
Onderdeel I Inleiding Het FABRIEKSGEBOUW is sedert 1906 in verschillende fasen gebouwd. In 1906 startte de bouw van een woonhuis met scho..

Complex Van Haren: poort

Hoogeinde 35
Waalwijk
Onderdeel IV Inleiding POORT; toegangshek tot het terrein rond de bedrijfsgebouwen, ingeklemdtussen de productiehal en het kantinegebouw...

Kantine

Hoogeinde 37
Waalwijk
Onderdeel II Inleiding KANTINE uit 1939, naar ontwerp van M. Blokdijk. Omschrijving Hoge (tweelaagse) ruimte op een rechthoekige platt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde kerk in Waalwijk

Foto's (7)