Meer dan 63.000 rijksmonumenten


RK "Maria Onbevlekt Ontvangen" in Waalwijk

Kerkelijk Gebouw

Pastoor van Kesselhof 18
5141HS Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927
Architect: Dom. P. Bellot O.S.B i.s.m. Pierre Cuypers jr


Beschrijving van RK "Maria Onbevlekt Ontvangen"

Inleiding Rooms Katholieke KERK, "Maria Onbevlekt Ontvangen". Gebouwd in 1927 naar ontwerp van Dom. P. Bellot O.S.B in samenwerking met Pierre Cuypers jr. in een expressionistische baksteenstijl. Opdracht hiertoe werd in 1925 door het kerkbestuur gegeven, de nieuwe kerk vervangt de in 1851 gebouwde Waterstaatskerk. Omschrijving Bakstenen kerk met een schip onder zadeldak. De drie brede traveeën zijn voorzien van steekkappen. De daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen, aan de randen zijn ter versiering zwarte dakpannen gelegd. Het koor is driezijdig gesloten en springt op verdiepingshoogte in tot vijfzijdig. Het koor heeft een omlopend schilddak. In de hoeken tussen koor en achtergevel van het schip zijn éénlaagse blokvormige dienstruimten onder plat dak geplaatst. De voorgevel heeft een verspringende bovenrand met een kanteelachtige afwerking. In het midden van de voorgevel een toren, voorzien van verticale geleding door smalle gleuven. Op de begane grond een openslaande deur met daarboven een topgevel met natuurstenen afdekrand. Tegen drie zijden van de toren zijn stervormige metalen wijzerplaten aangebracht. In het bovenste deel bevinden zich tussen de sleuven verticale galmgaten. De spits is gedekt met geschulpte daktegels en wordt bekroond door een kruis met haan. De zijgevel is per travee voorzien van lisenen waartussen rondbogen, daarbinnen een groot samengesteld glas-in-loodraam opgebouwd uit keperboogvormige- en ruitvormige ramen. Het koor heeft smalle glas-in-loodramen met keperbogen. Boven de ramen is in rode en zwarte baksteen een kruispatroon ingemetseld. In het interieur wordt het brede middenschip overkluisd door brede paraboolbogen. Hierin is een cassettenplafond met donkere eternietplaten geplaatst. De smalle zijbeuken, van het middenschip gescheiden door bogen op achtkantige pijlers, hebben karakteristieke keperbogen. De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, in het koor zijn met geglazuurde stenen mozaïek banden ingemetseld. De tegelvloer heeft ter plekke van het koor een mozaïek. Tot de inventaris behoren onder meer een altaar van Bellot. In de wand achter het altaar van Bellot zitten drie ingemetselde tegeltableaus, voorstellende vier evangelisten. Op het middelste tableau staan een druiventros en een korenaar afgebeeld. In de boogtrommel van het portiek is een hoogreliëf van Onze Lieve Vrouwe aangebracht door M. van Bokhoven-Jonkers te 's-Hertogenbosch. Waardering De kerk is van algemeen belang. De kerk is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum en als voorbeeld van een kerkdorpontwikkeling in de twintigste eeuw. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlementen, de vormgeving en detaillering. Het is een belangrijk werk in het oeuvre van de architecten. Het is gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521860
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk
De kerk in 2010
De kerk in 2010
Plaats Waalwijk
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 3′ OL
Gebouwd in 1927
Restauratie(s) 2010 (Appartementen)
Gewijd aan Maria
Architectuur
Architect(en) Paul Bellot in samenwerking met Pierre Cuypers jr.
Bouwmateriaal baksteen
Toren 1
Vrijstaande klokkentoren Geen
Klokkentoren Ja
Interieur
Preekstoel Ja
Afbeeldingen
Zijgevel
Zijgevel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk of Mariakerk is een driebeukig kerkgebouw in de Noord-Brabantse plaats Waalwijk. De kerk is gebouwd in 1927 naar ontwerp van Paul Bellot in samenwerking met Pierre Cuypers jr. in een expressionistische baksteenstijl. De kerk verving de in 1851 gebouwde Waterstaatskerk.

In oktober 2009 is de kerk enige weken gekraakt geweest. Eind 2010 is Van Hilst begonnen met de verbouwing van de kerk. In de kerk komen 18 appartementen

27 juni 2012: De herontwikkeling van de kerk is bijna gereed en heet; Van Kesselkwartier. Het betreft een appartementen complex voor starters en omvat in totaal 19 woon-eenheden, 1 koor woning (voormalig priesterkoor), 6 erker woningen op de BGG, 6 traverse woningen op de 1e verdieping en 6 gewelf woningen (twee woon lagen). Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats en kan gebruikmaken van de gezamenlijke tuin, sauna-, fitness- en lounge ruimte.

Externe linksMonumenten in de buurt van RK "Maria Onbevlekt Ontvangen" in Waalwijk

Nederlands Hervormde Kerk Besoyen

Grotestraat 26
Waalwijk
N.H. Kerk, in 1610 gebouwde rechthoekige zaalkerk met torentje op het dak; aan de noordzijde een achtkante, onderkelderde uitbouw met tentda..

Nederlands Hervormde Pastorie Besoyen

Hollandsestraat 3
Waalwijk
N.H. Pastorie, huis onder schilddak en met Empire schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst.

Woonhuis is een voormalig molenhuis

Grotestraat 21
Waalwijk
Inleiding Het woonhuis is een voormalig molenhuis dat werd gebouwd in 1879. Omschrijving Eénlaags woonhuis op een rechthoekige plattegr..

Complex Grotestraat 21: bedrijfsgebouw

Grotestraat 21
Waalwijk
Inleiding In dit bedrijfsgebouw was een fabriekje gevestigd dat machines maakte voor de schoenenindustrie. Thans is het een werkplaats. O..

Kousenfabriek

Kerkstraat 6
Waalwijk
Inleiding Aaneengeschakelde reeks van kleine FABRIEKSGEBOUWEN. Het middendeel is gebouwd als schoenenfabriek voor C.G. van der Heijden, cir..

Kaart & Routeplanner

Route naar RK "Maria Onbevlekt Ontvangen" in Waalwijk

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven