Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kousenfabriek in Waalwijk

Nijverheid Industrie

Kerkstraat 6
5141EC Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860/ca. 1905


Beschrijving van Kousenfabriek

Inleiding Aaneengeschakelde reeks van kleine FABRIEKSGEBOUWEN. Het middendeel is gebouwd als schoenenfabriek voor C.G. van der Heijden, circa 1860 in een eenvoudige bouwstijl. Aan de zuidzijde in circa 1905 uitgebreid met een machinekamer en schoorsteen en een STOOMSCHOENENFABRIEK. Aan de noordkant een productiehal. Omschrijving Anderhalflaags langgerekt pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Uitgevoerd in handgevormde, witgeschilderde baksteen. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen en voorzien van windveren. De voorgevel telt dertien vensterassen. Ongeveer in het midden is een kleine gemetselde topgevel met windveren en makelaar aangebracht. Hierin bevindt zich een zesruits raam. De rest van de gevel heeft rechthoekige ramen en enkele deuren op de begane grond. Daarboven zijn halfronde raampjes met metalen kozijnen en een hijsluik aangebracht. Links van deze bouwmassa zijn een éénlaags bakstenen woonhuis en een hogere (anderhalflaagse) productiehal aangebouwd. Het woonhuis onder zadeldak springt iets naar voren ten opzichte van het rechtse ervan gelegen bedrijfspand. In de voorgevel zijn een deur en zesruits ramen aangebracht. De productiehal heeft een mansardedak, gedekt met kruispannen. De gevel aan de straatkant is blind, de linkerzijgevel heeft in de top twee getoogde ramen. Op de begane grond is een later aangebrachte poort. In een uitgespaarde hoek tussen het huis en deze hal staat, achter de voorgevel, een ingekorte ronde bakstenen schoorsteen. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de traditionalistische vormgeving. Het is een zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van industriële bebouwing op de opstrekkende percelen in de kom van Waalwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521858
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kousenfabriek in Waalwijk

Nederlands Hervormde Kerk.

Grotestraat 121
Waalwijk
Ned. Herv. Kerk. Laatgotische kruiskerk, bestaande uit een omstreeks 1450 gebouwd koor van drie traveeën met driezijdige sluiting een breed..

Woonhuis met bedrijfsruimte van een leerfabrikant

Grotestraat 134
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS met bedrijfsruimte van een leerfabrikant, die een deel van een oude boerderij bevat. Het pand is gebouwd in circa 1860 m..

Pakhuis

Gedempte Haven 1
Waalwijk
Inleiding PAKHUIS, gebouwd in 1903 in een stijl met elementen van neorenaissance. In 1918 werd het pakhuis in opdracht van Ant. van Iersel ..

Koetshuis

Grotestraat 152
Waalwijk
Inleiding KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond..

Herenhuis

Grotestraat 146
Waalwijk
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in circa 1875 in eclectische stijl. Oorspronkelijk een woonhuis, nu geheel als kantoor in gebruik. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kousenfabriek in Waalwijk

Foto's (2)