Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Waalwijk

Woonhuis

Julianastraat 6
5141GL Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933
Architect: H. de Hoop


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, gebouwd in 1933 naar ontwerp van gemeente-architect H. de Hoop in een op de architectuur van Kropholler geïnspireerde traditionele stijl. De vormgeving die Kropholler voor zijn raadhuis gebruikte vond in Waalwijk veel navolging, onder meer door H. de Hoop, een leerling van Kropholler. Oorspronkelijk was dit de ambtswoning van de burgemeester. In 1960 is het huis uitgebreid met een garage. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis onder een geknikt zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak met een breed overstek op klossen is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Tegen de achterste helft van de rechterzijgevel is een aanbouw onder lessenaarsdak geplaatst. Hierin bevindt zich een portiek met rondboogdeur. Tegen de linkerzijgevel is een éénlaagse bouwmassa onder plat dak geplaatst. Aan de voorzijde is deze voorzien van een borstwering. De aanbouw verbindt de woning met het buurpand. De voorgevel heeft aan de linkerkant twee rondboogramen met een roedenverdeling. Rechts bevinden zich rechthoekige ramen. De rechthoekige ramen op de verdieping en in de zijgevel zijn veelal twee aan twee geplaatst. Links van de deur zijn staande ramen met glas-in-lood aangebracht. De ramen liggen diep ingesneden in de gevel. De aanzetstenen van de ontlastingsbogen en lateien boven de ramen zijn steeds in natuursteen uitgevoerd. Voor het pand ligt een kleine tuin, van de straat gescheiden door een laag muurtje met ezelsrug. Waardering De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeling, waarbij door de gegoede burgerij teruggegrepen werd op een traditionele vormgeving. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gebruikte traditionele vormgeving in het voetspoor van Kropholler. De villa is van belang voor de geschiedenis van de architectuur omdat met name in het Waalwijk van na 1930 de tegenstelling tussen een traditionele en een meer moderne vormgeving in de bouwwerken tot uitdrukking komt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521857
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Waalwijk

Villa 't Hofke

Mr. van Coothstraat 35
Waalwijk
Inleiding VILLA "'t Hofke", gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in tra..

Villa

Julianastraat 11
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in een traditionele stijl, naar een ontwerp van M. de Bont. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis o..

Villa Sonnevanck

Mr. van Coothstraat 26
Waalwijk
Inleiding VILLA Sonnevanck, gebouwd in 1916 in een bouwstijl met elementen van chaletstijl en art nouveau. Het ontwerp is van architect J. ..

Villa

Mr. van Coothstraat 1a
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, dest..

Huis met door pilasters geflankeerde ingangs-travee, kroonlijst en deur

Grotestraat 184
Waalwijk
Huis uit de 18e eeuw met door pilasters geflankeerde ingangs-travee, kroonlijst en deur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)