Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Waalwijk

Woonhuis

Julianastraat 11
5141GL Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: M. de Bont


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in een traditionele stijl, naar een ontwerp van M. de Bont. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een T-vormige plattegrond. De nok van het wolfdak staat haaks op de straat. In de hoek, gevormd door de hoofdmassa en de uitbouw tegen de linkerzijgevel, is een portiek onder lessenaarsdak gebouwd. Het portiek wordt overwelfd door een bakstenen kruisgewelf en heeft op de hoek een overhoekse steunbeer. Daar achter ligt, haaks op de hoofdmassa, een garage onder zadeldak met eindschild. De rechterzijgevel van het woonhuis steekt aan de achterzijde verder uit en heeft een schilddak. De voorgevel is voorzien van ramen in uiteenlopend formaat maar alle met kleine roedenverdeling. Op de begane grond een brede erker met daarboven een balkon met balustrade van geteerde gepotdekselde planken en met getoogde openslaande deuren. De ingang is in de linkerzijgevel aangebracht, tegen de garage is een portiek met rondboogopeningen onder lessenaarsdak. Aan weerszijden van de ingang zijn kleine ronde raampjes gemaakt. Boven de portiek, ter plekke van de trappartij bevinden zich hoge staande ramen, gevuld met glas-in-lood. Waardering De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorische waarde wegens gebruikte traditionele vormgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521856
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Waalwijk

Villa

Julianastraat 6
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1933 naar ontwerp van gemeente-architect H. de Hoop in een op de architectuur van Kropholler geïnspireerde tra..

Villa 't Hofke

Mr. van Coothstraat 35
Waalwijk
Inleiding VILLA "'t Hofke", gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in tra..

Villa Sonnevanck

Mr. van Coothstraat 26
Waalwijk
Inleiding VILLA Sonnevanck, gebouwd in 1916 in een bouwstijl met elementen van chaletstijl en art nouveau. Het ontwerp is van architect J. ..

Villa

Mr. van Coothstraat 1a
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, dest..

Vrijstaand woonhuis

Grotestraat 206
Waalwijk
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS uit 1844, gebouwd in classicistische stijl. Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Waalwijk

Foto's (1)