Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 206
5141HD Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1844


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis

Inleiding Vrijstaand WOONHUIS uit 1844, gebouwd in classicistische stijl. Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing. In 1912 vonden verbouwingen en uitbreiding van het pand aan de achterzijde plaats. Omschrijving Tweelaags blokvormig pand onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De voorgevel is vijf traveeën breed, uitgevoerd in baksteen op een hoge natuurstenen plint (tot aan de onderdorpels van de ramen). De deur in het midden heeft een houten omlijsting waarbij de latei wordt ondersteund door voluten, versierd met druiventrossen. Aan weerszijden twee achtruits ramen. Op de verdieping zesruits ramen. De gevel heeft een kroonlijst met eierlijst, bekroond door een gootlijst op klossen. In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel. De linkerzijgevel is nagenoeg blind. De plint loopt over een klein stuk door. In het achterste deel zijn enkele ramen aangebracht. De gevel grenst aan een smal gangetje, afgesloten door een hek. Rechts zijn eveneens in het achterste gedeelte ramen aangebracht. Er is een éénlaagse aanbouw met afgeschuinde zijden. In een haakse aanbouw, éénlaags onder zadeldak, bevindt zich een bedrijfsruimte. Aan de straat, rechts van het huis staan natuurstenen palen met een openslaand smeedijzeren hek. Waardering Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het notabelen-woonhuis in het midden van de negentiende eeuw. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in Waalwijk

Winkel

Grotestraat 247
Waalwijk
Inleiding WINKEL, gebouwd in 1937, uitgebreid in 1962. Omschrijving Het bakstenen pand is één laag hoog en heeft een rechthoekige plat..

Inspecteurswoning

Raadhuisplein 1
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS, gebouwd als inspecteurswoning. Het maakt nu deel uit van hetraadhuis. Ten gunste van deze functieverandering zijn in he..

Galerij met muziekkiosk

Raadhuisplein 1
Waalwijk
Inleiding GALERIJ met MUZIEKKIOSK. Gebouwd in de jaren dertig ter voltooiing van het Raadhuisplein. Omschrijving Zeshoekige kiosk, uitge..

Winkel-woonhuis "'t Slot"

Grotestraat 263
Waalwijk
Inleiding WINKEL-WOONHUIS "'t Slot", gebouwd in 1941 als ijzerwarenhandel met woonhuis. Het pand ligt op de rechterhoek van het Raadhuisple..

raadhuis

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding RAADHUIS, gebouwd in 1932. Uitgebreid in 1986, in een stijl die aansluit bij het reeds bestaande gedeelte. Alleen het gedeelte ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in Waalwijk

Foto's (1)