Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 168
5141HC Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS, omstreeks 1880 gebouwd in een eclectische stijl als één woning, later opgedeeld tot twee wooneenheden. Omschrijving Tweelaags huis onder een afgeplat schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De voorgevel is vijf traveeën breed, gepleisterd op een natuurstenen plint en wordt geleed door hoekpilasters, cordonlijsten en een kroonlijst. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel is gepleisterd en telt vijf traveeën. In het midden zit een portiek met openslaande paneeldeuren, beide voorzien van bovenlichten en smeedijzeren roosters. Het portiek heeft een omlijsting, bekroond door een medaillon met uitstekende koeienkop. Erboven is een balkon op grote voluten en met een siersmeedijzeren balkonhek aangebracht. Aan weerszijden van de middentravee bevinden zich T-ramen met kwart-hol afgewerkte hoeken. Onder de vensterbanken zitten natuurstenen consoles. De ramen zijn gevat in een geprofileerde omlijsting met bloemmotief ter plekke van de sluitsteen. Bovenaan de gevel een kroonlijst op consoles. In het midden is een halfrond fronton geplaatst. Hierin is een rond raam met metalen vierpas roeden gevat. De linker- en rechterzijgevel zijn wat betreft het voorste gedeelte blind. De achterste helft van de linkergevel heeft schuiframen. Rechts bevinden zich enkele ramen, achteraan latere aanbouwen onder schilddak en plat dak. In de achtergevel zit links een rond raam met metalen kozijn met ronde geometrische roedenverdeling. Door de achteraanbouwen is de oorspronkelijke achtergevel maar beperkt zichtbaar. Van de achtergevel zijn delen opgetrokken in nieuw metselwerk, er is onder andere een nieuwe serre. In het interieur is de smalle hoge gang in beide huisnummers bewaard gebleven. Het rechterpand is als kantoor in gebruik, links wordt gewoond. Hier is onder andere links van de gang een kamer-en-suite met twee zwart marmeren schouwen bewaard gebleven. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlelementen, de kwaliteit van de vormgeving en het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521850
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Waalwijk

Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie

Grotestraat 156
Waalwijk
Voormalige N.H. Pastorie. Huis onder dwars, met pannen belegd zadeldak, tussen zij-topgevels; ingang met kroonlijst op pilasters; zesdelige ..

Villa

Mr. van Coothstraat 1a
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, dest..

Vrijstaand herenhuis

Grotestraat 150
Waalwijk
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd circa 1850 met een voorgevel in eclectische stijl. Het huis is in gebruik als kantoor. Omschrijvi..

Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding

Grotestraat 148
Waalwijk
Inleiding Half vrijstaand HERENHUIS uit circa 1880 met een uitbreiding uit circa 1910. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een r..

Huis met door pilasters geflankeerde ingangs-travee, kroonlijst en deur

Grotestraat 184
Waalwijk
Huis uit de 18e eeuw met door pilasters geflankeerde ingangs-travee, kroonlijst en deur.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Waalwijk

Foto's (2)