Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 150
5141HC Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Vrijstaand herenhuis

Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd circa 1850 met een voorgevel in eclectische stijl. Het huis is in gebruik als kantoor. Omschrijving Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het dak heeft op elke hoek een schoorsteen. De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel van vijf traveeën breed. De hoekpilasters en pilasters aan weerszijden van de middentravee op de verdieping zijn geblokt gepleisterd. Onder de ramen is zowel op de verdieping als op de begane grond een doorgaande lijst aangebracht. In het midden een dubbele paneeldeur, voorzien van classicistisch lijstwerk en smeedijzeren roosters. Erboven een Frans balkon met ijzeren hek en vlaggenstokhouder. De ramen hebben bovenlichten met afgeronde hoeken, gevuld met glas-in-lood. De rechterzijgevel heeft een zij-ingang (nummer 150a) en een zesruits raam. Verder naar achter bevinden zich in deze zijgevel hooggeplaatste ramen met glas-in-lood. Aan de achterzijde is een serre annex veranda aangebouwd. In de linkerzijgevel bevinden zich achtruits ramen met luiken. De ramen op de verdieping zijn voorzien van bovenlichten met glas-in-lood. De achtergevel heeft T-ramen en op de begane grond een deur in het midden. De achteraanbouw was oorspronkelijk één laag hoog onder een schilddak. In de jaren zestig is dit gedeelte van een opbouw onder plat dak voorzien. De linkerzijgevel is blind, in de rechterzijgevel en achtergevel zitten grote rechthoekige ramen. In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Een hoge gang doorsnijdt het pand. Links daarvan een kamer-en-suite met hoge scharnierende deuren. Aan de rechterkant twee kamers, in de huidige toestand met elkaar verbonden. Elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn onder meer de marmeren tegels in de gang, enkele stucplafonds en natuurstenen schouwen in de kamers op de begane grond en de binnenluiken en vensterbanken in de kamer-en-suite. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. Achter het huis een klein koetshuis onder zadeldak met windveren. In de zijgevel rondboogramen met metalen kozijnen. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gebruikte stijlelementen, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is een gaaf bewaard gebleven geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521849
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis in Waalwijk

Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding

Grotestraat 148
Waalwijk
Inleiding Half vrijstaand HERENHUIS uit circa 1880 met een uitbreiding uit circa 1910. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een r..

Herenhuis

Grotestraat 146
Waalwijk
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in circa 1875 in eclectische stijl. Oorspronkelijk een woonhuis, nu geheel als kantoor in gebruik. Omschrijv..

Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie

Grotestraat 156
Waalwijk
Voormalige N.H. Pastorie. Huis onder dwars, met pannen belegd zadeldak, tussen zij-topgevels; ingang met kroonlijst op pilasters; zesdelige ..

Koetshuis

Grotestraat 152
Waalwijk
Inleiding KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond..

Woonhuis met bedrijfsruimte van een leerfabrikant

Grotestraat 134
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS met bedrijfsruimte van een leerfabrikant, die een deel van een oude boerderij bevat. Het pand is gebouwd in circa 1860 m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand herenhuis in Waalwijk

Foto's (1)