Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa 't Hofke in Waalwijk

Woonhuis

Mr. van Coothstraat 35
5141EP Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921
Architect: G.H. van Hulten


Beschrijving van Villa 't Hofke

Inleiding VILLA "'t Hofke", gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in traditionalistische stijl. Het vrijstaande pand ligt op de hoek van de Van Coothstraat met de Julianastraat. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak waarvan de nok, bekleed met nokvorsten, haaks op de straat staat. Het blokvormige pand heeft een brede voorgevel met in het midden onder een luifel een deur, voorzien van boven- en zijlichten. Aan weerszijden van de deur zijn openslaande ramen met een kleine roedenverdeling aangebracht, voorzien van luiken. Op de verdieping bevindt zich boven de deur een kleiner gekoppeld raam met kleine roedenverdeling. Ernaast ramen als op de begane grond, hier zonder luiken. In het dakvlak zijn halfronde dakramen onder opgewipt dak geplaatst. De beide zijgevels tellen één laag. In de linkerzijgevel zit een raam als in de voorgevel, de rechterzijgevel heeft behalve deze ramen ook terrasdeuren. In de achtergevel zijn de ramen voorzien van rolluiken. In het midden bevindt zich een deur. Ter plekke van het trappenhuis zijn glas-in-loodramen aangebracht, deze zijn voorzien van gebrandschilderde medaillons. In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Achter de entree ligt een brede gang met aan de rechterkant een langgerekte kamer, links aan de voorzijde een kamer, aan de achterkant de keuken. Deze vertrekken zijn van elkaar gescheiden door een kleine gang en toiletruimtes. Rechts achterin de gang bevindt zich een trap. De entree wordt afgesloten door deuren met gebrandschilderd glas-in-lood. Andere belangrijke elementen uit de inrichting zijn onder meer een houten schouw met Delfts blauwe tegels in de achterkamer en enkele stucplafonds in de kamers op de begane grond. Waardering De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. De villa heeft architectuurhistorische waarde wegens de traditionalistische vormgeving en stijl. De villa is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa 't Hofke in Waalwijk

Villa Sonnevanck

Mr. van Coothstraat 26
Waalwijk
Inleiding VILLA Sonnevanck, gebouwd in 1916 in een bouwstijl met elementen van chaletstijl en art nouveau. Het ontwerp is van architect J. ..

Villa

Julianastraat 6
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1933 naar ontwerp van gemeente-architect H. de Hoop in een op de architectuur van Kropholler geïnspireerde tra..

Villa

Julianastraat 11
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in een traditionele stijl, naar een ontwerp van M. de Bont. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis o..

Villa

Mr. van Coothstraat 1a
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, dest..

Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie

Grotestraat 156
Waalwijk
Voormalige N.H. Pastorie. Huis onder dwars, met pannen belegd zadeldak, tussen zij-topgevels; ingang met kroonlijst op pilasters; zesdelige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa 't Hofke in Waalwijk

Foto's (2)