Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Sonnevanck in Waalwijk

Woonhuis

Mr. van Coothstraat 26
5141ES Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1916
Architect: J. van der Valk


Beschrijving van Villa Sonnevanck

Inleiding VILLA Sonnevanck, gebouwd in 1916 in een bouwstijl met elementen van chaletstijl en art nouveau. Het ontwerp is van architect J. van der Valk uit Tilburg, in opdracht van leerfabrikant N. van Loon. Omschrijving Tweelaags bakstenen bouwmassa op een L-vormige plattegrond onder zadeldaken gedekt met muldenpannen. In het dakvlak is met zwarte pannen een blokpatroon zichtbaar gemaakt. De topgevels hebben windveren en zijn betimmerd. De binnenhoek is opgevuld met een iets lager bouwvolume met afgeschuinde hoek onder omlopend schilddak. In de gevels is siermetselwerk aangebracht. Op de afgeschuinde hoek een band met opschrift "SONNEVANCK". De bovenlichten van de gekoppelde ramen zijn gevuld met glas-in-lood. Tegen de rechtergevel een kleine uitbouw met voordeur onder een luifel. Een gevelsteen heeft het opschrift "HUNC POSUIT" en DE/8 JULI 1916. Op verdiepingshoogte is tegen het uiteinde van de voorgevel een klein balkon met afgeschuinde hoeken aangebracht. Het balkon op gemetselde overkraging heeft een bakstenen borstwering. In de hoekbebouwing zijn aan de zijkant terrasdeuren gemaakt. De ramen in de achtergevel zijn gedeeltelijk voorzien van houten rolluiken. In het interieur zijn de indeling en aankleding grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Zo heeft de woonkamer onder meer de oorspronkelijke wandbekleding en een haardpartij met betegeling. Ook in de hal en toilet oorspronkelijke betegeling. In de hal verder onder meer een donker houten trappartij en in de voorkamer een betegelde schouw. Waardering De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de toenemende welstand der leerfabrikanten, die hier een belangrijke beroepsgroep vormden en als voorbeeld van het bouwtype villa op vrije plattegrond met asymmetrische gevelindeling. De villa heeft architectuurhistorische waarde wegens de plaats die het object inneemt in het oeuvre van de architect J. van der Valk, wegens de toegepaste stijlelementen, het materiaalgebruik en de vormgeving. Zowel interieur als exterieur zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521843
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Sonnevanck in Waalwijk

Villa 't Hofke

Mr. van Coothstraat 35
Waalwijk
Inleiding VILLA "'t Hofke", gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in tra..

Villa

Julianastraat 6
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1933 naar ontwerp van gemeente-architect H. de Hoop in een op de architectuur van Kropholler geïnspireerde tra..

Villa

Julianastraat 11
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in een traditionele stijl, naar een ontwerp van M. de Bont. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis o..

Villa

Mr. van Coothstraat 1a
Waalwijk
Inleiding VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, dest..

Koetshuis

Grotestraat 152
Waalwijk
Inleiding KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Sonnevanck in Waalwijk

Foto's (2)