Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning behorend bij een voormalige hooiperserij in Waspik

Woonhuis

't Vaartje 29
5165NA Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1779


Beschrijving van Dienstwoning behorend bij een voormalige hooiperserij

Inleiding DIENSTWONING no. 29, opgetrokken in een sobere streek-eigen bouwtrant, behorend bij een voormalige hooiperserij, welke na een brand in 1927 geheel is vernieuwd. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij Joh. Vermeulen en Zoon, later fa. De Roon-Boezer. Thans opslagloods en transportbedrijf Boezer. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit machinale baksteen onder mansardedak, met overstek, met kruispannen gedekt. Voorgevel met plint in profielsteen, middenrisaliet met hoeklisenen en brede ramen met vereenvoudigde indeling onder segmenttogen. Entree met originele voordeur in portiek. Dakkapel met hoekpilasters en rondboograam met bovenlicht met kleine roedenverdeling. De linker en rechter zijgevel met vereenvoudige ramen beneden en boven twee zesruits schuiframen. Tegen de eenvoudige achtergevel een serre onder plat dak. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de dienstwoning in het algemeen; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521838
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning behorend bij een voormalige hooiperserij in Waspik

Complex Vaartje 29

't Vaartje 31
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige HOOIPERSERIJ no 31, na een brand in 1927 geheel vernieuwd. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij J..

Boerderij van het Langstraatse type, met aan de voorzijde een tuitgevel, bekroond door trappen en een toppilaster. Zesdelige schuiframen en luiken. De ..

't Vaartje 112
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met aan de voorzijde een tuitgevel, bekroond door trappen en een toppilaster. Zesdelige schuiframen en ..

Boerderij van Langstraatse dwarsdeeltype, onder rieten wolfdak

Waspiksedijk 37
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Zeer mooi voorbeeld van de boerderijen van het Langstraatse dwarsdeeltype, onder rieten wolfdak, aan de achterzijde voorzien van een eveneen..

Voormalige leerlooierij

't Vaartje 58
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, thans opslagruimte uit de tweede helft van de negentiende eeuw met aan de rechter zijgevel een iets late..

Betonnen keermuur

t. Vaartje (bij)
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het object bestaat uit een voorheen doorlopende, thans in verschillende delen bewaard gebleven betonnen KEERMUUR ten behoeve van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning behorend bij een voormalige hooiperserij in Waspik