Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek in Waspik

Nijverheid Industrie

't Vaartje 19
5165NA Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

Inleiding Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoorlogse aanbouw tegen de achtergevel behoort niet tot het monument. Omschrijving Het tweelaags fabrieksgedeelte is opgetrokken tegen de achtergevel van een ouder fabrikantenwoonhuis. Tweelaags fabrieksgebouw, opgetrokken uit machinale steen onder een plat dak. Het geheel telt acht traveeën, waarvan de eerste vier enige minieme verschillen vertonen met de later tot stand gekomen achterste vier. De traveeën worden van elkaar gescheiden door lisenen en hebben elk per etage twee getoogde ramen met houten 12-ruits indeling en siermetselwerk in de strekken. Eenvoudige steekankers. Links een baksteen tandlijst onder de daklijst, rechts een baksteen tandlijst. De eerste travee, aansluitend op het huis heeft aan de linkerzijde een deur en aan de rechterzijde bij de inrit een raam met deur voor de keuken, een tweede deur en een ijzeren deur van een traforuimte. In de laatste travee een dubbele deur waarboven een laaddeur. In de eindgevel enkele getoogde zesruits ramen. De keuken heeft een granito vloer, facettegels en een tot kast verbouwde schoorsteen. De fabriek bestaat beneden en boven uit een grote ongedeelde ruimte met houten balklagen. Deze rusten in de eerste vier vakken op houten onderslagbalken met een houten standvink, in de laatste vier traveeën treffen we een ijzeren balk en standvinken aan. De begane grond heeft gele tegels in halfsteens patroon gelegd, de verdieping een houten vloer. Waardering De schoenfabriek is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en technische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521836
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek in Waspik

Woonhuis met schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I) van een schoenfabrikant, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant; in ..

Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling

't Vaartje 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling. Eind 18e of begin..

Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte

't Vaartje 9a
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans..

Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroonlijst op ..

't Vaartje 5
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroo..

Voormalige leerlooierij

't Vaartje 32A
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ uit de tweede helft van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, aansluitend op ee..

Kaart & Routeplanner