Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met schoenfabriek in Waspik

Woonhuis

't Vaartje 19
5165NA Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Woonhuis met schoenfabriek

Inleiding Uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I) van een schoenfabrikant, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant; in 1920 en 1936 uitgebreid met een SCHOENFABRIEK (onderdeel II) tegen de achtergevel. Rond 1930 zijn enkele grote ramen ingebroken en na ca. 1950 is achter een éénlaags aanbouw geplaatst, welke niet tot het monument behoort. Omschrijving Het woonhuis telt één bouwlaag, is opgetrokken uit baksteen, gewit en heeft een zadeldak, gedekt met rode oud-Hollandse pannen, met de nok haaks op de straat. De voorgevel heeft een zwarte plint, eenvoudige steekankers en een tuitgevel met vlechtingen, bekroond met een toppinakel met sieranker op een kraagsteentje. De vernieuwde voordeur heeft een paneeldeur met klopper in de vorm van een leeuwenkop, voorafgegaan door een stoepje met smeedijzeren sierhekken. Links en rechts en op de verdieping zesruits schuiframen met hardstenen dorpels. De linker zijgevel heeft een zesruits raam en twee brede samengestelde ramen met glas-in-lood bovenlichten. De rechter zijgevel heeft zesruits schuif- en stolpramen. Inwendig wordt het huis door een middengang gedeeld. In de linker kamer een eenvoudig stucplafond, in de rechter suitekamers een houten pui met openslaande deuren, waarin een bovenlicht van geëtst glas. Kelder onder de achterkamer. Beschoten gordingenkap van grenehout. Waardering Het gebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en technische en typologische ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek, onder meer vanwege de toegepaste stijlelementen; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521835
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met schoenfabriek in Waspik

Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoor..

Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling

't Vaartje 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling. Eind 18e of begin..

Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte

't Vaartje 9a
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans..

Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroonlijst op ..

't Vaartje 5
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroo..

Voormalige leerlooierij

't Vaartje 32A
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ uit de tweede helft van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, aansluitend op ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met schoenfabriek in Waspik