Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Julianalaan: bakhuis in Sprang Capelle

Boerderij

Julianalaan 15
5161BA Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Complex Julianalaan: bakhuis

Inleiding Het BAKHUIS werd gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het gebouwtje in streekeigen stijl staat ter linkerzijde van de boerderij. Het werd verbouwd in 1990. Omschrijving Het éénlaagse bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak met rode en gesmoorde oudhollandse pannen, waarvan de nokas haaks staat op de weg. Midden op het dak staat een nieuw opgemetselde schoorsteen. Twee gevels zijn opgetrokken uit nu machinale baksteen, de andere twee van IJsselsteentjes voorzien van rechte muurankers. In de korte naar de straat gekeerde zijde bevindt zich een zesruits schuifvenster met luiken. De topgevel bevat een halfrond raam met houten sierroedenverdeling. De rand van deze tuitgevel is afgewerkt met een nieuw opgemetselde rollaag. In de rechtergevel, gekeerd naar de boerderij, bevinden zich van links naar rechts de volgende muuropeningen. Een klampdeur met bijzonder gestoken bovenlicht, bestaande uit in elkaar grijpende cirkels, vervolgens een vierruits schuifvenster en een getoogde klampdeur. Tenslotte is er een getoogd ijzeren raampje. In de linkergevel drie ijzeren ramen, in de achtergevel twee ramen. Waardering Het bakhuis is van algemeen belang. Het bakhuis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gaafheid en de ornamentiek. Het bakhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521830
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Julianalaan: bakhuis in Sprang Capelle

T-boerderij in eclecticistische stijl

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De T-BOERDERIJ werd in of omstreeks 1885 gebouwd in eclecticistische stijl. In 1957 werden de zes halfronde stalramen vervangen d..

Complex Julianalaan: schuur

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de ..

Gereformeerde kerk

Heistraat 4
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De GEREFORMEERDE KERK werd gebouwd in neogotische stijl met neoclassicistische elementen in 1884-1886. Rond 1960 werd de kerk uit..

Kortgevelboerderij

Raadhuisstraat 135
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ, met woonhuis en schuur onder één dak, volgens de jaartalankers daterend uit 1739. Gelegen in het Langstraa..

Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug

Afwateringskanaal (bij)
Waalwijk
Inleiding Voormalige SPOORBRUG, thans in gebruik als fietsersbrug over het huidige afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Onderdee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Julianalaan: bakhuis in Sprang Capelle