Meer dan 63.000 rijksmonumenten


T-boerderij in eclecticistische stijl in Sprang Capelle

Boerderij

Julianalaan 15
5161BA Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van T-boerderij in eclecticistische stijl

Inleiding De T-BOERDERIJ werd in of omstreeks 1885 gebouwd in eclecticistische stijl. In 1957 werden de zes halfronde stalramen vervangen door zesruits exemplaren. Omschrijving De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met een tweelaags woongedeelte en achtergelegen éénlaags gecombineerd stalwoongedeelte. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Op het dwarse tweelaagse deel ligt een schilddak met zwarte kruispannen, daarachter een zadeldak met gesmoorde oudhollandse dakpannen. Tenslotte een wolfsdak met riet. Het tweelaagse gedeelte telt vijf traveeën. De plint, de stoep en de dorpels zijn van hardsteen. De T-vensters en de centraal geplaatste vleugeldeuren met panelen zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met kwartronde inzwenking in de bovenhoeken, kuif en rozetten. De bovenlichten van deur en ramen zijn voorzien van geschilderde glas-in-lood imitatie. Het deurkalf heeft een gesneden schulprand. Aan weerskanten van de deur en bij de hoeken van het huis staan stoepbeugels, smeedijzeren sierhekken met gietijzeren rozetten. Onder de geprofileerde en van snijwerk voorziene gootlijst bevindt zich een gepleisterd fries. Dit is voorzien van rechthoekige velden en bewerkte voluutconsoles. Op beide nokken van het dak staat een achtkantig gemetselde schoorsteen. De zijgevels hebben een gepleisterde plint en een tandlijst onder de goot. Links en rechts is er een T-venster met stucprofilering zoals aan de voorzijde. Links is een éénlaagse kleine aanbouw met deur onder plat dak toegevoegd. Het haaks aangebouwde gedeelte bevat aan beide zijden vier- en zesruits schuifvensters en is deels onderkelderd. Aan noord- en westgevel voorts drie zesruits betonnen stalramen. Links is dit deel uitgebouwd onder lessenaardak. Inwendig bevindt zich in het voorhuis onder andere een centrale middengang met stucplafond, marmeren vloer en fraaie, oorspronkelijke deuren. Het voorerf wordt afgesloten door twee hekken. Er is een openslaand ijzeren hek met pijlpunten voor de hoofdingang en een veel breder openslaand hek met hetzelfde siermotief tussen boerderij en bakhuis (onderdeel II). Waardering De boerderij is van algemeen belang. De boerderij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de gaafheid en de ornamentiek ook van het interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521829
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van T-boerderij in eclecticistische stijl in Sprang Capelle

Complex Julianalaan: bakhuis

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het BAKHUIS werd gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het gebouwtje in streekeigen stijl staat ter linkerzijde van..

Complex Julianalaan: schuur

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de ..

Gereformeerde kerk

Heistraat 4
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De GEREFORMEERDE KERK werd gebouwd in neogotische stijl met neoclassicistische elementen in 1884-1886. Rond 1960 werd de kerk uit..

Kortgevelboerderij

Raadhuisstraat 135
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ, met woonhuis en schuur onder één dak, volgens de jaartalankers daterend uit 1739. Gelegen in het Langstraa..

Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug

Afwateringskanaal (bij)
Waalwijk
Inleiding Voormalige SPOORBRUG, thans in gebruik als fietsersbrug over het huidige afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Onderdee..

Kaart & Routeplanner

Route naar T-boerderij in eclecticistische stijl in Sprang Capelle