Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Hoofdstraat: leerlooierij in Sprang Capelle

Nijverheid Industrie

Hoofdstraat 70
5161PG Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1847


Beschrijving van Complex Hoofdstraat: leerlooierij

Inleiding De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raamopeningen gewijzigd. Het gebouw is heden in gebruik als opslag- en werkruimte. Omschrijving Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. Op het zadeldak met de nokas parallel aan de straat liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De begane grond is uitgevoerd in handvorm baksteen, deels van machinale baksteen. De verdieping en de nok zijn van gepotdekselde houten delen. De lange gevel aan de straatzijde bezit twee halfronde ijzeren raampjes en een langwerpig rechthoekig raam. De houten delen zijn zowel hier als elders in de gevel scharnierend uitgevoerd, zodat het leer op de wind kon drogen. De rechterzijgevel heeft links een brede rechtgesloten poort en twee rondboogramen. De nok heeft ter plaatse van twee droogluiken ook beglazing gekregen. De rand van het dak is voorzien van windveren; op de nok een houten makelaar. De linkerzijgevel is uitgevoerd als bakstenen tuitgevel. De achtergevel bezit diverse vernieuwde ramen en een deur. Waardering De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. De voormalige leerlooierij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in samenhang met een woonhuis. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek, de Langstraat. Het gebouw is van belang in relatie tot de vooral structurele gaafheid van de dorpse omgeving. Het pand is belangrijk vanwege de zeldzaamheid, verbonden met de bijzondere ouderdom van het type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521827
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Hoofdstraat: leerlooierij in Sprang Capelle

Complex Hoofdstraat: herenhuis

Hoofdstraat 68
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het eclectische HERENHUIS werd gebouwd in 1847 in opdracht van G. Quirijns. Enkele gevelornamenten zijn beschadigd. Het huis staa..

Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen

Wendelnesseweg-Oost 106
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Gaaf bewaard HERENHUIS met KOETSHUIS, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen. Het ruime pand is gelegen aan de oostz..

Woonhuis is gebouwd in neoclassicistische trant

Hoofdstraat 37
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd in 1851 in neoclassicistische trant, in opdracht van R. Middelkoop. Het pand is heden in gebruik als wink..

Nederlands hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Ned. Herv. Kerk. Zaalkerk op langwerpig achtkante plattegrond, door pilasters versterkt en met een traptoren aan de zuidzijde en een houten ..

Bakstenen woonhuis met schoolruimte ondergebracht in het achterhui

Hoofdstraat 19
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Bakstenen woonhuis met schoolruimte ondergebracht in het achterhuis, onder zadeldak tussen twee topgevels met beitels en toppilaster op cons..

Kaart & Routeplanner