Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex villa Welgelegen in Sprang Capelle

Tuin Park Landgoed

Hogevaart 82
5161PN Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Complex villa Welgelegen

Inleiding De jugendstil THEEKOEPEL werd gebouwd in 1912 voor H. Oerlemans en H. Quirijns. Het gebouwtje bevindt zich rechts van de voorgevel van het woonhuis in de tuin. Omschrijving Het zeshoekige gebouwtje is opgetrokken uit donkergroen geschilderde houten kraaldelen. Op het zes-zijdige tentdak ligt dakleer, evenals op het opengewerkte dakruitertje met piron. Zowel de stijlen hiervan als de piron zijn voorzien van geometrisch snijwerk. Het hout is als borstwering voor de vijf vensters diagonaal gezaagd en in driehoeksvorm vastgezet. Daarboven zijn verticale planken gebruikt. De uitkragende goot is afgezet met een houten sierlijstje bestaande uit kleine plankjes. Deze lijst rust op houten sierconsoles met diamantkopjes. De afwatering komt uit op een regenton. De drielichts bovenlichten met kathedraalglas van de vensters hebben een getoogde lijst. De paneeldeur met cassetten en snijwerk heeft een glaspaneel met gewelfd gesneden sierroeden in asymmetrisch patroon. Waardering De theekoepel is van algemeen belang. De theekoepel is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het object belangrijk vanwege de toegepaste jugendstil-elementen. De theekoepel heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. De theekoepel is belangrijk vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521824
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex villa Welgelegen in Sprang Capelle

Villa Welgelegen

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De VILLA WELGELEGEN werd in 1905 gebouwd voor H. Oerlemans en C.H. Quirijns. Het pand heeft zowel kenmerken van chaletstijl als j..

Brug over de Hogevaart

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De BRUG is gebouwd rond 1915 in opdracht van H. Oerlemans en H. Quirijns. Het afsluitende hekwerk dat vrijwel midden op de brug s..

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Dijkboerderij

Winterdijk 16
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding DIJKBOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur onder één dak van het lage type met rieten wolfdak. Aan de dijk ligt een gepotde..

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruik..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex villa Welgelegen in Sprang Capelle