Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Welgelegen in Sprang Capelle

Woonhuis

Hogevaart 82
5161PN Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Villa Welgelegen

Inleiding De VILLA WELGELEGEN werd in 1905 gebouwd voor H. Oerlemans en C.H. Quirijns. Het pand heeft zowel kenmerken van chaletstijl als jugendstil. In 1954 werd het pand aan de achterzijde uitgebreid met een groentenkas. Omschrijving Het vrijwel rechthoekige onderkelderde tweelaagse gebouw heeft een samengesteld dak met rode tuile-du-nordpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, grotendeels voorzien van een witte pleisterlaag. De baksteen is zichtbaar gelaten in de plint, als speklagen en als rollaag of strek boven de vensters. De vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel bestaat uit een risaliet met topgevel en zadeldak. Op de begane grond bevindt zich een zesdelig samengesteld kozijn met kleine roedenverdeling in de bovenlichten, geplaatst onder een segmentboog. Dit raam heeft evenals het etageraam bijpassende getoogde luiken. Het raam op de verdieping bestaat uit twee gekoppelde schuifvensters met kleine roeden in de bovenlichten. Boven dit raam is de naam; "Welgelegen" aangebracht. In de topgevel een schuifvenster met halve luiken. Onder het dak met breed overstek is een gedeeltelijke houten betimmering. Rechts van de risaliet is een éénlaagse serre onder plat dak. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. De daklijst bestaat uit een reeks van kleine gezaagde plankjes. Links van de risaliet een eenlaagse aanbouw onder schilddak. Hierin een schuifvensters met twaalfruits bovenlicht en luiken. Om de hoek, de linkerzijgevel, bevindt zich hier de hoofdingang. Dit is een paneeldeur met kussens en snijwerk, onder een terugspringend gedeelte van het dak. Voorts bevinden zich hier nog een andere paneeldeur en diverse schuifvensters met kleine roeden in de bovenlichten. De rechterzijgevel laat in de serre een aparte entree zien, op de etage er boven een schuifvenster. Hiernaast een samengesteld vooruitspringend geveldeel, weer met uitkragend overstek bij de topgevel met zadeldak. Zowel in het voorste gedeelte als in de afgeschuinde hoeken bevinden zich schuifvensters met sierroedenverdeling. Het zolderraam in de topgevel is voorzien van halve luiken. In de tuin staan twee grote kastanjebomen. Waardering De villa is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling waarbij in de onmiddellijke nabijheid van het eigen bedrijf een directievilla wordt geplaatst. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de kwaliteit van de toegepaste stijlelementen. De villa heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521823
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Welgelegen in Sprang Capelle

Complex villa Welgelegen

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De jugendstil THEEKOEPEL werd gebouwd in 1912 voor H. Oerlemans en H. Quirijns. Het gebouwtje bevindt zich rechts van de voorgeve..

Brug over de Hogevaart

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De BRUG is gebouwd rond 1915 in opdracht van H. Oerlemans en H. Quirijns. Het afsluitende hekwerk dat vrijwel midden op de brug s..

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Dijkboerderij

Winterdijk 16
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding DIJKBOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur onder één dak van het lage type met rieten wolfdak. Aan de dijk ligt een gepotde..

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruik..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Welgelegen in Sprang Capelle