Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis "'t Slot" in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 263
5141JT Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941
Architect: A.J. Kropholler


Beschrijving van Winkel-woonhuis "'t Slot"

Inleiding WINKEL-WOONHUIS "'t Slot", gebouwd in 1941 als ijzerwarenhandel met woonhuis. Het pand ligt op de rechterhoek van het Raadhuisplein met de Grotestraat. Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Grotestraat loopt. Het dak is gedekt met romaanse pannen. Het winkelpand heeft een overhoekse steunbeer op de hoek van Grotestraat en Raadhuisplein. Aan de voorzijde is op de begane grond een galerij met grote rondbogen op dikke hardstenen zuilen. De zuilen hebben dobbelsteen kapitelen met een gegraveerd ruitpatroon in de rand. Daarachter bevindt zich in het midden van de voorgevel een rondboogdeur met hardstenen trapje. Aan weerszijden zijn grote rondboog-etalageramen aangebracht. Op de verdieping, boven de galerij, zijn rechthoekige ramen geplaatst. De topgevel heeft een kanteelachtige beëindiging. In de topgevel is een tegeltableau aangebracht met daarop de voorstelling van een hangslot in een krans, erbij het opschrift: "'T SLOT". De rechterzijgevel heeft grote boogramen bijna tot op de grond, met natuurstenen vensterbanken. Op de verdieping zijn zesruits ramen aangebracht. In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel. Deze heeft een zadeldakje met windveer en betimmerde topgevel. Achter tegen het huis is een lagere bouwmassa (anderhalve laag) onder plat dak gezet. Het balkon is voorzien van een bakstenen borstwering. In de gevel een deur en rond raampje. Waardering Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521819
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis "'t Slot" in Waalwijk

Woningen

Raadhuisplein 6
Waalwijk
Inleiding Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebrui..

Woonhuis

Raadhuisplein 5
Waalwijk
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug..

raadhuis

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding RAADHUIS, gebouwd in 1932. Uitgebreid in 1986, in een stijl die aansluit bij het reeds bestaande gedeelte. Alleen het gedeelte ui..

Lantaarn

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding LANTAARN, in de as van de Stationsstraat geplaatst. Omschrijving Bakstenen vierkante pijler, obeliskvormig, op een bredere voe..

Slangtoren met garage

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen, bij de dienstwoning Raadhuisplein 3. Gebouwd voor de brandweer al..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis "'t Slot" in Waalwijk

Foto's (2)