Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Waalwijk

Woonhuis

Raadhuisplein 5
5141KG Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1953
Architect: A.J. Kropholler


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug en rondboogpoort met Raadhuisplein 6 verbonden. Tussen dit huis en het raadhuis is een grote doorgang onder rondboog, haaks op de voorgevel van het woonhuis gezet (zie beschrijving raadhuis). Omschrijving Tweelaags huis onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan het plein loopt. Het dak is gedekt met leien. In de bakstenen gevel bevinden zich diverse natuurstenen elementen zoals de hoekblokken van de bogen om de portiek en ramen, deze zijn uitgevoerd in natuursteen. Hardstenen vensterbanken en neuten. In het midden van de gevel is een breed portiek met natuurstenen vloertje. De zware houten deur heeft groot smeedijzeren beslag. Aan weerszijden daarvan bevinden zich gekoppelde zesruits ramen. Boven de ramen op de verdieping een segmentboogfries met hardstenen aanzetstenen op de hoeken boven de ramen. De linkerzijgevel heeft in de top twee staande ramen. Tegen deze zijgevel is later een éénlaagse aanbouw onder plat dak toegevoegd, in de stijl van de hoofdmassa. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521818
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Waalwijk

Woningen

Raadhuisplein 6
Waalwijk
Inleiding Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebrui..

raadhuis

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding RAADHUIS, gebouwd in 1932. Uitgebreid in 1986, in een stijl die aansluit bij het reeds bestaande gedeelte. Alleen het gedeelte ui..

Lantaarn

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding LANTAARN, in de as van de Stationsstraat geplaatst. Omschrijving Bakstenen vierkante pijler, obeliskvormig, op een bredere voe..

Slangtoren met garage

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen, bij de dienstwoning Raadhuisplein 3. Gebouwd voor de brandweer al..

Winkel-woonhuis "'t Slot"

Grotestraat 263
Waalwijk
Inleiding WINKEL-WOONHUIS "'t Slot", gebouwd in 1941 als ijzerwarenhandel met woonhuis. Het pand ligt op de rechterhoek van het Raadhuisple..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Waalwijk

Foto's (1)