Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis is een voormalig molenhuis in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 21
5141JM Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879

(2 recensies)

Beschrijving van Woonhuis is een voormalig molenhuis

Inleiding Het woonhuis is een voormalig molenhuis dat werd gebouwd in 1879. Omschrijving Eénlaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen en aan de topgevels voorzien van windveren. Aan de voorzijde heeft de gevel een kroonlijst. De gevels zijn geblokt gepleisterd. De plint is glad uitgevoerd. In de rechterhelft van de gevel bevinden zich een deur en enkele rechthoekige ramen. Alle bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Naast de deur is een glazen naamplaat aangebracht met het opschrift: "C.Th. VAN DER HEIJDEN. MACHINES VOOR DE SCHOENINDUSTRIE". De linkerzijgevel heeft in de top een zesruits raam alsmede een klein vierkant raampje. Op de begane grond bevinden zich T-ramen. Achter, tegen de rechterzijkant staat een éénlaags aanbouw onder plat dak, uitgevoerd in ijsselsteen. De achtergevel is hier iets hoger opgemetseld. Voor het huis staan twee grote leilinden, restanten van de oorspronkelijke straatbeplanting. Waardering Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521814
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Woonhuis is een voormalig molenhuis
4
Recensie door: ()
Helaas is dit mooie pand op 4 oktober 2015 door brand verloren gegaan!
Woonhuis is een voormalig molenhuis
4
Recensie door: ()
Weliswaar is het pand deels afgebrand, maar wordt in 2016-2017 volledig onder architectuur herbouwd door fa. De Bonth uit Vlijmen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis is een voormalig molenhuis in Waalwijk

Complex Grotestraat 21: bedrijfsgebouw

Grotestraat 21
Waalwijk
Inleiding In dit bedrijfsgebouw was een fabriekje gevestigd dat machines maakte voor de schoenenindustrie. Thans is het een werkplaats. O..

Nederlands Hervormde Pastorie Besoyen

Hollandsestraat 3
Waalwijk
N.H. Pastorie, huis onder schilddak en met Empire schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst.

Nederlands Hervormde Kerk Besoyen

Grotestraat 26
Waalwijk
N.H. Kerk, in 1610 gebouwde rechthoekige zaalkerk met torentje op het dak; aan de noordzijde een achtkante, onderkelderde uitbouw met tentda..

RK "Maria Onbevlekt Ontvangen"

Pastoor van Kesselhof 18
Waalwijk
Inleiding Rooms Katholieke KERK, "Maria Onbevlekt Ontvangen". Gebouwd in 1927 naar ontwerp van Dom. P. Bellot O.S.B in samenwerking met Pie..

Nederlands Hervormde Kerk.

Grotestraat 121
Waalwijk
Ned. Herv. Kerk. Laatgotische kruiskerk, bestaande uit een omstreeks 1450 gebouwd koor van drie traveeën met driezijdige sluiting een breed..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis is een voormalig molenhuis in Waalwijk

Foto's (2)