Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Waalwijk

Gebouw

Grotestraat 152
5141HC Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is één laag hoog onder een zadeldak. De voorgevel is in het midden voorzien van een topgevel met driedelig raam. Op de begane grond een poort waarin hergebruikte deuren van de brandweerkazerne (Raadhuisplein, architect Kropholler). In de gevel een smallere poort en enkele getoogde raamopeningen. In de achtergevel bevinden zich op de verdieping enkele halfronde raampjes. In de korte, linkerzijgevel zijn onder meer een getoogde poort en een hijsluik aanwezig. In de gevel zijn lange steekankers (ankers van verdieping en kap in één) aangebracht. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als belangrijk onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521812
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Waalwijk

Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding

Grotestraat 148
Waalwijk
Inleiding Half vrijstaand HERENHUIS uit circa 1880 met een uitbreiding uit circa 1910. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een r..

Herenhuis

Grotestraat 146
Waalwijk
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in circa 1875 in eclectische stijl. Oorspronkelijk een woonhuis, nu geheel als kantoor in gebruik. Omschrijv..

Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie

Grotestraat 156
Waalwijk
Voormalige N.H. Pastorie. Huis onder dwars, met pannen belegd zadeldak, tussen zij-topgevels; ingang met kroonlijst op pilasters; zesdelige ..

Vrijstaand herenhuis

Grotestraat 150
Waalwijk
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd circa 1850 met een voorgevel in eclectische stijl. Het huis is in gebruik als kantoor. Omschrijvi..

Woonhuis met bedrijfsruimte van een leerfabrikant

Grotestraat 134
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS met bedrijfsruimte van een leerfabrikant, die een deel van een oude boerderij bevat. Het pand is gebouwd in circa 1860 m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Waalwijk

Foto's (1)