Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding in Waalwijk

Woonhuis

Grotestraat 148
5141HC Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880/ca. 1910


Beschrijving van Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding

Inleiding Half vrijstaand HERENHUIS uit circa 1880 met een uitbreiding uit circa 1910. Omschrijving Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel is vijf travee├źn breed en heeft een natuurstenen plint. Op de kroonlijst zijn consoles ter ondersteuning van de gootlijst geplaatst. De middentravee is gepleisterd uitgevoerd, de ingang is in een omlijsting van pilasters geplaatst. Boven de deur is een iets uitstekende lijst op consoles aangebracht. Aan weerszijden van de ingang en op de verdieping bevinden zich schuiframen met afgeronde hoeken, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De ramen zijn in gestucte omlijstingen met een kuif gevat. Het pand heeft een grote achteraanbouw uit circa 1910, uitgevoerd in baksteen met een gepleisterde plint en voorzien van speklagen in gele baksteen. De linkerzijgevel van het voorste gedeelte is blind. Daarachter zijn kelderlichten met diefijzers aangebracht, erboven bevindt zich een groot glas-in-loodraam. Andere ramen hebben in de bovenlichten kathedraalglas. In het midden van de achtergevel bevindt zich, iets terugliggend in de gevel, een getoogde deur. Links daarvan zijn openslaande deuren aangebracht, boven het terras is een luifel. Ook is een aantal rechthoekige ramen in de achtergevel aanwezig. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is een gaaf bewaard gebleven geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding in Waalwijk

Herenhuis

Grotestraat 146
Waalwijk
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in circa 1875 in eclectische stijl. Oorspronkelijk een woonhuis, nu geheel als kantoor in gebruik. Omschrijv..

Vrijstaand herenhuis

Grotestraat 150
Waalwijk
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd circa 1850 met een voorgevel in eclectische stijl. Het huis is in gebruik als kantoor. Omschrijvi..

Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie

Grotestraat 156
Waalwijk
Voormalige N.H. Pastorie. Huis onder dwars, met pannen belegd zadeldak, tussen zij-topgevels; ingang met kroonlijst op pilasters; zesdelige ..

Koetshuis

Grotestraat 152
Waalwijk
Inleiding KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond..

Woonhuis met bedrijfsruimte van een leerfabrikant

Grotestraat 134
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS met bedrijfsruimte van een leerfabrikant, die een deel van een oude boerderij bevat. Het pand is gebouwd in circa 1860 m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Half vrijstaand herenhuis met uitbreiding in Waalwijk

Foto's (1)