Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenbakkerij Randwijk: droogschuur in Heteren

Nijverheid Industrie

Renkumse Veerweg 3
6666LE Heteren (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 20e eeuw


Beschrijving van Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de rivieroever achter het ovengebouw betreft een langgerekte éénbeukige open schuur met houten rekken in beide lange zijden. Een reeks houten stijlen ondersteunt evenzoveel nokstijlspanten met horizontale balken en schoren. Deze houtconstructie draagt een sporenkap met rode en gesmoorde Hollandse pannen. Het langgerekte zadeldak heeft een nokrichting van oost naar west, watert af zonder goten en is aan de voorranden voorzien van windveren. De geveltoppen aan de korte zijden zijn met planken beschoten. De haaghut is niet meer in gebruik voor het drogen van vormelingen. Waardering DROOGSCHUUR (haaghut) uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een langgerekte overdekte schuur met houten rekken in de lange open zijde voor het drogen van vormelingen. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele architectuur, die een optimale droging van de vormelingen door de zon en de wind mogelijk maakt. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerd en compleet steenbakkerij-complex. Het object heeft wegens zijn functie en de inrichting van het fabrieksterrein ensemblewaarde met de omringende overige bebouwing van het complex. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van dit voor het drogen van vormelingen bestemd bouwwerk. Het object is van belang als uitdrukking van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage. Bovendien draagt het bij aan de bijzonder illustratieve waarde van dit fabriekscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenbakkerij Randwijk: droogschuur in Heteren

Steenbakkerij Randwijk: Steenoven

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze STEENOVEN is omstreeks 1926 gebouwd als gesloten continu-ringoven en in 1977 omgevormd tot zigzag-vlamoven. De in vuurvas..

Steenbakkerij Randwijk: Fabrieksgebouw met kleidroogmachine en drogerij

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving In dit FABRIEKSGEBOUW zijn thans de KLEIVOORBEWERKINGSMACHINE (westzijde) en de kunstmatige DROGERIJ (oostzijde) ondergebracht..

Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein noordelijk van een andere droogschuur ge..

Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein zuidelijk van een andere droogschuur bet..

De Hoop

Molenweg 53
Renkum
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen was aanvankel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)