Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onder invloed van de neo-gotiek en het neo-classicisme tot stand gekomen brug in Leuvenheim

Tuin Park Landgoed

Zutphensestraatweg (bij)
6974ZA Leuvenheim (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Onder invloed van de neo-gotiek en het neo-classicisme tot stand gekomen brug

Omschrijving Onder invloed van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme in 1872 tot stand gekomen BRUG (G). De op het grondgebied van de gemeente Brummen gelegen brug is opgenomen in de gebogen oprijlaan aan de noordzijde van het complex en overspant de Laag Soerensebeek. De brug is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en bezit een boogvormig gewelf met aan weerszijden twee vleugelmuren. In de noordwestelijke vleugelmuur bevindt zich een stichtingsteentje met het bouwjaar 1872. Aan de westzijde van de brug bevinden zich twee van een blokbepleistering voorziene gemetselde kolommen waartussen een neogotisch smeedijzeren hekwerk is aangebracht. Het hekwerk aan de oostzijde is verdwenen en van de beide kolommen staat er nog slechts één overeind. Brokstukken van de andere kolom bevinden zich naast de weg in het talud van de dijk. Waardering BRUG uit 1872 met invloeden van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme. Architectuurhistorische waarden: - Het object vormt een goed voorbeeld van een boogbrug uit derde kwart van de negentiende eeuw, waarbij zowel sprake is van neoclassicistische als neogotische elementen Stedebouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. De brug is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats De Geldersche Toren verbonden. Cultuurhistorische waarden: - Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudige boogbrug uit het derde kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521798
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onder invloed van de neo-gotiek en het neo-classicisme tot stand gekomen brug in Leuvenheim

Stuw

-
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in bak..

Keer- annex inlaatsluisje

Zutphensestraatweg 8
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (I) bevindt zich in een in de buitenste omgrachting gelegen dijklichaam dat de oprijlaan verbind..

Dienstwoning in eclectische trant

Zutphensestraatweg 6
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde ge..

Orangerie heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels

Zutphensestraatweg 6A
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De ORANGERIE (C) heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels. De lange gevel aan de tuinzijde heeft..

Gelderse Toren

Zutphensestraatweg 10
Spankeren (Gemeente Rheden)
De "Gelderse Toren". In oorsprong zware, ronde verdedigingstoren, door Karel van Gelre in 1535 aan de Yssel gebouwd. In 1868 tot op de eerst..

Kaart & Routeplanner