Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abbinck: bijenstal in Brummen

Boerderij

Windheuvelstraat 1
6971JV Brummen
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1903 1903 ca. 1903


Beschrijving van Abbinck: bijenstal

De BIJENSTAL is opgebouwd op een rechthoekig grondplan en heeft gepleisterde achter- en zijmuren onder een overstekend, naar achteren hellend lessenaarsdak voorzien van witgeschilderde windveren en boeibord. De voorzijde en het binnenwerk is in hout vervaardigd en heeft door de detaillering een schilderachtig uiterlijk. Aan de voorzijde bevinden zich binnen een raamwerk, boven elkaar twee series van acht openingen, waarachter zich vakken bevinden. De bovenste openingen worden omgeven door lancetboogvormige omlijstingen. Waardering BIJENSTAL (complexonderdeel B) vermoedelijk daterend uit de bouwtijd van de boerderij. -Van architectuurhistorische waarde als tamelijk zeldzaam voorbeeld van een bijenstal uit het begin van de twintigste eeuw, waarvan de schilderachtige verschijningsvorm wordt bewerkstelligd door in hout uitgevoerde, decoratieve lancetvormige openingen. -Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke beeldbepalende rol speelt in het historisch gegroeide buitengebied. Vanwege de functie en de verschijningsvorm, is de stal een belangrijk beeldbepalend onderdeel van het boerenerf. -Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis, als zeldzaam voorbeeld van een speels vormgegeven behuizing voor bijen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521794
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Abbinck: bijenstal in Brummen

Abbinck: driekapboerderij

Windheuvelstraat 1
Brummen
Omschrijving DRIEKAPBOERDERIJ Het villa-achtige VOORHUIS telt twee bouwlagen en een zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond. Het ..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 19: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 19) GEMETSELDE DUIKER MET GESMEDE AFSLUITBEUGEL..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 10: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 10) TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS Het..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 9: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 9) TUINMUUR (OOSTWEST) IN HET VERLENGDE VAN DE Z..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 23: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 23) BRUG OVER DE MIDDENGRACHT Eenvoudige, bol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Abbinck: bijenstal in Brummen