Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Engelenburg: tuinaanleg in Brummen

Tuin Park Landgoed

Spoorstraat 1
6971CA Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Klein Engelenburg: tuinaanleg

De TUINAANLEG bestaat thans nog uit gazons, afgewisseld met slingerende grindpaden, enkele monumentale bomen en een vijverpartij. Oorspronkelijk was deze parkachtige aanleg gecombineerd met geometrisch ingevulde delen. Naar het huis toe waren enkele zichtassen gecreëerd, die nu nog herkenbaar zijn. Achter het huis bevindt zich een gemetselde keermuur en een pinetum. Binnen deze aanleg bevinden zich voorts nog een oranjerie, een tuinmanswoning en twee priëlen, die niet in de bescherming worden opgenomen. Waardering TUINAANLEG (complexonderdeel B) -Van tuinarchitectuurhistorische waarde vanwege de aanleg van de tuin, waarin de oorspronkelijke opzet in gemengde stijl, karakteristiek voor deze periode, nog herkenbaar is. De aanleg vormt mede door de onderdelen als het pinetum en de waterpartij een typisch voorbeeld van tuinen bij landhuizen uit de negentiende- en begin twintigste eeuw. -Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, dat een belangrijk deel van het westelijke centrum van Brummen inneemt. Om het terrein heen zijn belangrijke straten aangelegd met negentiende en twintigste-eeuwse villa's en middenstandswoningen. De tuinaanleg speelt in combinatie met het landhuis vanwege grootte en fraaie verschijningsvorm een beeldbepalende rol. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat een goed voorbeeld is van een buitenplaats van een welgestelde familie aan het begin van de twintigste eeuw en belangrijk is vanwege de aan het landgoed verbonden geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521790
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Engelenburg: tuinaanleg in Brummen

Klein Engelenburg

Spoorstraat 1
Brummen
Het twee bouwlagen en een zolderverdieping tellende LANDHUIS bestaat uit een hoofdvolume op rechthoekige plattegrond met aan weerszijden dwa..

Klein Engelenburg: toegangshek

Spoorstraat 1
Brummen
Het TOEGANGSHEK bestaat uit twee grote en twee kleinere, gedrongen bakstenen hekpijlers, die met elkaar zijn verbonden door middel van een s..

In park gelegen herenhuis met verdieping en omlopend schilddak. Deur met bovenlicht en in de parterre vensters met zesruitsschuiframen

Zutphensestraat 71
Brummen
In park gelegen herenhuis, gedateerd 1828, met verdieping en omlopend schilddak. Deur met bovenlicht en in de parterre vensters met zesruits..

Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Zutphensestraat 53
Brummen
Herenhuis, midden 19e eeuw, met verdieping en omlopend schilddak. In de gecementeerde muren een gesneden deur met bovenlicht en consoles, wa..

Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak. Middenrisaliet in de voorgevel. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Zutphensestraat 92
Brummen
Herenhuis, midden 19e eeuw, met verdieping en omlopend schilddak. Middenrisaliet in de voorgevel. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Engelenburg: tuinaanleg in Brummen

Foto's (1)