Leusveld: hekwerken in Hall

Rhienderensestraat 24
6964BG Hall (gemeente Brummen)

Beschrijving van Leusveld: hekwerken

De entree naar het landgoed wordt gemarkeerd door twee, naar het landgoed toe gebogen stenen HEKWERKEN. Elk balustrade-achtig hekwerk bestaat uit een rechthoekige kolom aan de zijde van de straat. Deze kolommen zijn uitgevoerd met prismatisch gehouwen dekplaten en bolbekroningen. Aan de hoekpalen zijn een voet- en een dekplaat verbonden, met een serie balusters ertussen. Het materiaal is voorzien van eenvoudige ingekerfde motieven in Art Nouveau-trant. Waardering Stenen HEKWERKEN (complexonderdeel C) uit 1911 -Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van balustraden ter markering van de toegang tot een landgoed. De balustraden vallen op door hun hoofdvorm en de detaillering met ingekerfde, bescheiden Art Nouveau-motieven. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het landgoed, dat door de hoofdvorm en de detaillering aansluit bij het hoofdgebouw. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed, dat een typologisch voorbeeld is van een buitenhuis, dat gebruikt werd als jachthuis en om gasten te ontvangen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)