Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leusveld: koetshuis in Hall

Kasteel Buitenplaats

Rhienderensestraat 22
6964BG Hall (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Leusveld: koetshuis

Het KOETSHUIS telt een bouwlaag en een zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een schilddak, belegd met gesmoorde Tuil du Nordpannen. Aan de voorgevel bevindt zich een rechthoekige topgevel die wordt gedekt door een aangekapt, afgeknot dakschild. De afwatering vindt plaats via een geprofileerde bakgoot op klossen en op het dak bevinden zich enkele zinken pironnen. De gevels zijn opgemetseld in rode baksteen in kruisverband en hebben een omlopende plint. De gevels zijn voorzien van een vergelijkbare detaillering met speklagen en eenvoudig siermetselwerk als het jachthuis. In de middenas van de VOORGEVEL bevindt zich onder een brede segmentboog een dubbele inrijdeur met ruiten in de bovenpanelen. In het doorgetrokken geveldeel hierboven bevindt zich een stolpraam met enkelruits bovenlicht. In het rechter en linker geveldeel bevindt zich een enkelruits schuifvenster en links, naast de deur een ommetselde waterpomp met houten opbouw. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een ten behoeve van het woonhuis gewijzigd venster. Rechts bevindt zich een oorspronkelijke deuropening met een vernieuwde deur. In het dakschild is een niet-oorspronkelijke dakkapel aangebracht. De LINKER ZIJGEVEL is blind en in de ACHTERGEVEL bevinden zich links enkele gewijzigde gevelopeningen en rechts twee oorspronkelijke, ijzeren stalvensters. In het dakschild is een niet-oorspronkelijke dakkapel geplaatst. Het interieur van het koetshuis is aan de rechter zijde gewijzigd, terwijl de linker helft nog in oorspronkelijke staat is. Waardering KOETSHUIS (complexonderdeel B) uit 1911 -Van architectonische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis bij een buitenhuis uit het begin van deze eeuw. Het pand valt op door de hoofdvorm en de detaillering, die wat stijl betreft aansluit bij het hoofdgebouw. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het landgoed. Het koetshuis bezit door hoofdvorm en stijl ensemblewaarden met de overige complexonderdelen, en is door de ligging van groot belang voor de beeldbepalende rol van het complex. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een goed voorbeeld is van een buitenhuis, dat alleen gebruikt werd voor de jacht en het ontvangen van gasten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521786
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leusveld: koetshuis in Hall

Leusveld: jachthuis

Rhienderensestraat 24
Hall (Gemeente Brummen)
Het JACHTHUIS is een rechthoekig gebouw onder afgeplat schilddak met aan de voorzijde een doorgetrokken middenrisaliet dat eindigt in een kl..

Leusveld: hekwerken

Rhienderensestraat 24
Hall (Gemeente Brummen)
De entree naar het landgoed wordt gemarkeerd door twee, naar het landgoed toe gebogen stenen HEKWERKEN. Elk balustrade-achtig hekwerk bestaa..

St. Ludger

Dorpsstraat 57
Hall (Gemeente Brummen)
Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk, opgetrokken uit baksteen met natuurstenen banden en bestaande uit een schip met een driezijdig gesloten ..

Toren van de St. Ludger

Dorpsstraat 57
Hall (Gemeente Brummen)
Toren. Bakstenen laatgotisch bouwwerk, verlevendigd door natuurstenen banden en nissen, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits. Ove..

Groot Engelenburg: duiker

Eerbeekseweg 6
Brummen
DUIKER behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. In de noordwesthoek van de aanleg een 19de-eeuws rechthoekige bakstenen duiker afgew..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leusveld: koetshuis in Hall