Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterrebos 3 Sterrebos, tunnel in Winschoten

Weg En Waterwerk

Boschsingel 1
9671JB Winschoten (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1836 1930 (steunberen)


Beschrijving van Sterrebos 3 Sterrebos, tunnel

Omschrijving TUNNEL in 1836 opgetrokken in een roodbruine (hergebruikte) baksteen, afgezet met een dubbele rollaag. Op de tunnel een later verhard fiets/voetpad tussen twee (vernieuwde) buishekken. In beide gevelzijden van de tunnel drie decoratieve muurankers. Aan de (opnieuw opgetrokken) zuidzijde twee gemetselde steunberen (1930). De noordgevel heeft aan de linkerzijde een halfrond gemetseld versterkingselement op een verticaal gemetseld trasraam met rollaag; aan de bovenzijde een afdekrand van rollagen en een muizetandfries; in de gevel twee blinde spitsboogvensters. De noordgevel heeft aan de rechterzijde een halfrond gemetseld versterkingselement met twee blinde spitsboogvensters en een decoratief ijzeren ruitvormig anker, als uitloper van een gemetselde wand met aan de bovenzijde een afdekrand van rollagen en een muizetandfries. Langs de wand een zeer geleidelijk stijgende trap, bestaande uit een aantal gemetselde treden met bordessen van zand; de trap wordt aan de vijverzijde afgesloten door en lage gemetselde muur met bovenop een ijzeren buishekje, met als aanzet een verhoogde muur waarin een grote blinde spitsboog van drie verspringende rollagen. Waardering Tunnel uit 1836 van algemeen belang - als voorbeeld van een gemetselde tunnel in een wandelbos - vanwege de opvallende Middeleeuws aandoende vormgeving - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele relatie met het wandelbos - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521783
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterrebos 3 Sterrebos, tunnel in Winschoten

Sterrebos 1 Sterrebos

Boschsingel 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Omschrijving WANDELBOS bestaande uit twee delen, gescheiden door een fiets/voetpad, die via een tunnel (1836) met elkaar verbonden zijn. C..

Sterrebos 2 Sterrebos, L.W. Heikensbank

Boschsingel 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Omschrijving ZITBANK uit 1936, opgetrokken in een roodbruine gesinterde baksteen. De bank bestaat uit een hoge gemetselde rugleuning, afgez..

Kantoorgebouw met dienstwoning (voorm. belastingkantoor)

Het Boschplein 2
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding KANTOORGEBOUW voor de Raad van de Arbeid, waarin DIENSTWONING gebouwd in 1920 in een aan het Traditionalisme verwante bouwtrant. ..

Hotel annex sociëteit (De Harmonie)

Het Boschplein 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding HOTEL annex SOCIETEIT, in eerste instantie gebouwd omstreeks 1850 als hotel met de naam Schoongezicht (één bouwlaag hoge volume..

Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant

Bosstraat 22
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Voormalige RABBINAATSWONING, gebouwd in Moorse trant omstreeks de eeuwwisseling en deel uitmakende van het U-vormige voormalige synagogecomp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterrebos 3 Sterrebos, tunnel in Winschoten

Foto's (4)