Sterrebos 1 Sterrebos in Winschoten

Boschsingel 1
9671JB Winschoten (gemeente Oldambt)

Bouwjaar: 1827 1907 (huidige vorm)
Architect: L.A. Springer (1907) Springer 1907 L.A. Springer (1907)

Beschrijving van Sterrebos 1 Sterrebos

Omschrijving WANDELBOS bestaande uit twee delen, gescheiden door een fiets/voetpad, die via een tunnel (1836) met elkaar verbonden zijn. Centrale elementen in het bos zijn een niervormige en een halvemaanvormige vijver, verbonden door een smalle slingervijver; een heuvel (oorspronkelijk met muziektent) met vier kastanjebomen; een later aangelegd, verhoogd gelegen hertenkamp (nu dierenweide). Door het bos een slingerend stelsel van zandpaden tussen dicht op elkaar staande loofbomen, zoals eiken, essen, beuken, kastanjebomen en esdoorns, en diverse soorten struiken als sleedoorn, hondsroos, vogelkers en hazelaars. Tussen de bomen en struiken kruip- en stinseplanten. Waardering Wandelbos van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde - als voorbeeld van een wandelbos uit 1827 dat in 1907 zijn huidige aanleg kreeg op advies van L.A. Springer - vanwege de verzorgde in een Landschapsstijl vormgegeven aanleg met onder meer een heuvel en tunnel - vanwege de historische waarde als werkverschaffingsproject - vanwege zijn betekenis als bepalend stedenbouwkundig element voor de stad Winschoten - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)