Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterrebos 1 Sterrebos in Winschoten

Tuin Park Landgoed

Boschsingel 1
9671JB Winschoten (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1827 1907 (huidige vorm)
Architect: L.A. Springer (1907) Springer 1907 L.A. Springer (1907)


Beschrijving van Sterrebos 1 Sterrebos

Omschrijving WANDELBOS bestaande uit twee delen, gescheiden door een fiets/voetpad, die via een tunnel (1836) met elkaar verbonden zijn. Centrale elementen in het bos zijn een niervormige en een halvemaanvormige vijver, verbonden door een smalle slingervijver; een heuvel (oorspronkelijk met muziektent) met vier kastanjebomen; een later aangelegd, verhoogd gelegen hertenkamp (nu dierenweide). Door het bos een slingerend stelsel van zandpaden tussen dicht op elkaar staande loofbomen, zoals eiken, essen, beuken, kastanjebomen en esdoorns, en diverse soorten struiken als sleedoorn, hondsroos, vogelkers en hazelaars. Tussen de bomen en struiken kruip- en stinseplanten. Waardering Wandelbos van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde - als voorbeeld van een wandelbos uit 1827 dat in 1907 zijn huidige aanleg kreeg op advies van L.A. Springer - vanwege de verzorgde in een Landschapsstijl vormgegeven aanleg met onder meer een heuvel en tunnel - vanwege de historische waarde als werkverschaffingsproject - vanwege zijn betekenis als bepalend stedenbouwkundig element voor de stad Winschoten - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521781
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterrebos 1 Sterrebos in Winschoten

Sterrebos 2 Sterrebos, L.W. Heikensbank

Boschsingel 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Omschrijving ZITBANK uit 1936, opgetrokken in een roodbruine gesinterde baksteen. De bank bestaat uit een hoge gemetselde rugleuning, afgez..

Sterrebos 3 Sterrebos, tunnel

Boschsingel 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Omschrijving TUNNEL in 1836 opgetrokken in een roodbruine (hergebruikte) baksteen, afgezet met een dubbele rollaag. Op de tunnel een later ..

Kantoorgebouw met dienstwoning (voorm. belastingkantoor)

Het Boschplein 2
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding KANTOORGEBOUW voor de Raad van de Arbeid, waarin DIENSTWONING gebouwd in 1920 in een aan het Traditionalisme verwante bouwtrant. ..

Hotel annex sociëteit (De Harmonie)

Het Boschplein 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding HOTEL annex SOCIETEIT, in eerste instantie gebouwd omstreeks 1850 als hotel met de naam Schoongezicht (één bouwlaag hoge volume..

Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant

Bosstraat 22
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Voormalige RABBINAATSWONING, gebouwd in Moorse trant omstreeks de eeuwwisseling en deel uitmakende van het U-vormige voormalige synagogecomp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)