Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Wijhe

Kerkelijk Gebouw

Stationsweg 9
8131DG Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken over een souterrain en twee bouwlagen in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een schilddak met antracietgrijze tuile du Nord pannen. In het westelijke dakvlak bevindt zich een kleine dakkapel onder een schilddak met leien. De twee tegenover elkaar gelegen eindgevels worden bekroond door een trapgevel, de andere vleugel eindigt in twee schuin geplaatste gevels. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met roeden onder korfbogen en gedrukte spitsbogen, daarnaast door ronde spaarvelden met vierpassen, door spitsboogvormige nissen in de trapgevels en sierankers. In de bogen, in waterlijsten en decoratieve elementen is gebruik gemaakt van gele baksteen. De plint is uitgemetseld en zowel tussen de verdiepingen als op de hoogte van de bogen zijn waterlijsten met tandlijsten vervaardigd. De trapgevel wordt aan de voorzijde bekroond met een vorstkam van siersmeedwerk. De ingang bevindt zich in een oksel van twee vleugels aan de oostkant. Op een verhoging van drie treden ondersteunen zandstenen zuiltjes een overkapping met spitsbogen, waarboven een balkon met een ijzeren hekje. Onder de overkapping verschaft een dubbele houten deur met ruitjes en sierijzers toegang tot de hal van de pastorie. Een tussenlid vormt de verbinding tussen kerk en pastorie. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieƫn na het herstel van de Bisschoppelijke hiƫrarchie in 1853 - vanwege de neo-Hollandse renaissance bouwstijl met neogotische elementen - als hoogtepunt in het oeuvre van architect G. te Riele - vanwege de ensemblewaarde met de kerk en tuinaanleg - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Stationsweg in Wijhe - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521743
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Wijhe

Eenbeukige kruiskerk "OLV Onbevl.Ontv"

Stationsweg 9
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De eenbeukige KRUISKERK is opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met dakruiters en leien in Maasdekking..

De Jonge Gerrit (incomplete molen)

Stationsweg 32A
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Jonge Gerrit' is in 1851 in opdracht van Gerr..

Villa Waterloo

Stationsweg 23
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding Villa Waterloo is rond 1865 gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. De spoorlijn tussen Zwo..

Wijhendaal

Wijhendaalseweg 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Wijhendaal. Vrijliggend HUIS op rechthoekige plattegrond met lijstgevels en omgaand schilddak. Voordeur met bovenlicht in eenvoudige omlijst..

Wijhe Zicht

Oranjelaan 5
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Wijhe Zicht. Fors, vrij gelegen pand op rechthoekige grondslag, met gepleisterde rechte gevels, en gedekt door schilddak. Verscheidene venst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)