Pastorie in Wijhe

Stationsweg 9
8131DG Wijhe (gemeente Olst Wijhe)

Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken over een souterrain en twee bouwlagen in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een schilddak met antracietgrijze tuile du Nord pannen. In het westelijke dakvlak bevindt zich een kleine dakkapel onder een schilddak met leien. De twee tegenover elkaar gelegen eindgevels worden bekroond door een trapgevel, de andere vleugel eindigt in twee schuin geplaatste gevels. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met roeden onder korfbogen en gedrukte spitsbogen, daarnaast door ronde spaarvelden met vierpassen, door spitsboogvormige nissen in de trapgevels en sierankers. In de bogen, in waterlijsten en decoratieve elementen is gebruik gemaakt van gele baksteen. De plint is uitgemetseld en zowel tussen de verdiepingen als op de hoogte van de bogen zijn waterlijsten met tandlijsten vervaardigd. De trapgevel wordt aan de voorzijde bekroond met een vorstkam van siersmeedwerk. De ingang bevindt zich in een oksel van twee vleugels aan de oostkant. Op een verhoging van drie treden ondersteunen zandstenen zuiltjes een overkapping met spitsbogen, waarboven een balkon met een ijzeren hekje. Onder de overkapping verschaft een dubbele houten deur met ruitjes en sierijzers toegang tot de hal van de pastorie. Een tussenlid vormt de verbinding tussen kerk en pastorie. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieƫn na het herstel van de Bisschoppelijke hiƫrarchie in 1853 - vanwege de neo-Hollandse renaissance bouwstijl met neogotische elementen - als hoogtepunt in het oeuvre van architect G. te Riele - vanwege de ensemblewaarde met de kerk en tuinaanleg - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Stationsweg in Wijhe - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)