Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie met aangebouwd koetshuis in Wijhe

Kerkelijk Gebouw

Boerhaar 43
8131SV Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Pastorie met aangebouwd koetshuis

Omschrijving PASTORIE met aangebouwd koetshuis. De PASTORIE is opgetrokken over twee bouwlagen op een (vrijwel) vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking, pironnen op de hoeken en een overstekende goot op klampen. Aan de linkerkant (N) verbindt een tussenlid de pastorie met de kerk, aan de achterkant (O) verbindt een tussenlid de pastorie met een koetshuis. De gevels van de pastorie zijn boven een donkerrode gemetselde plint opgetrokken in rode baksteen en geleed door rechtgesloten vensters met achtruits bovenlichten onder gepleisterde lateien. Op de hoogte van de lateien zijn sierlagen in donkerrode baksteen aangebracht. Boven de lateien op de begane grond zijn ontlastingsbogen gemetseld. Voor het rechter deel van de voorgevel (W) is op een rechthoekige erker een balkon gecreëerd. In de rechter zijgevel (Z) bevindt zich in een portiek met drie lichtspleten de ingang. Boven de voorgevel en rechter zijgevel zijn dakkapellen met drie zesruitsvensters en een overstekende goot op klampen aangebracht. Het KOETSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met leien in Rijndekking, pironnen op de hoeken en een overstekende goot op klampen. Boven de getoogde inrijdeur met zesruits bovenlicht in de zuidelijke gevel is de goot opgelicht om een luik met twee vierruits kozijnen aan te brengen. In de pastorie zijn onder meer de indeling, de tegelvloer in de hal en enkele kamers nog in de oorspronkelijke staat. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 - als representatief voorbeeld van een eigentijds vormgegeven pastorie - als onderdeel van het harmonieuze ensemble dat de pastorie met de kerk vormt - vanwege de beeldbepalende ligging in Boerhaar - vanwege de gaafheid van het ex-, en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521740
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie met aangebouwd koetshuis in Wijhe

R.K. kruisbasiliek "Willibrordus"

Boerhaar 41
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De Rooms Katholieke KRUISBASILIEK bestaat uit een driebeukig schip met een transept, koor, driezijdige absis en twee zijkapell..

Voormalig herenhuis met koetshuis (thans boerderij)

Boerhaar 51
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding Voormalig HERENHUIS met KOETSHUIS, met toegevoegde bedrijfsgedeeltes nu functionerend als BOERDERIJ. Het huis en koetshuis werden..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: HEKKEN. HEKKEN, te weten: A. inrijhek oost; B. inrijhek zuid; C. hek Raalterweg; D. hek in opslag. ad ..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER. IJSKELDER, XVIII, ingangspartij XIXc; ten zuiden van de huisplaats aan de Zandwetering; gemetselde put..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN en KEERMUUR. BRUGGEN en KEERMUUR; beide bruggen liggen in de as; de keermuur is de grachtmuur aan eiland..

Kaart & Routeplanner