Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. kruisbasiliek "Willibrordus" in Wijhe

Kerkelijk Gebouw

Boerhaar 41
8131SV Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1913 (ingebruikname)
Architect: H. Kroes


Beschrijving van R.K. kruisbasiliek "Willibrordus"

Omschrijving De Rooms Katholieke KRUISBASILIEK bestaat uit een driebeukig schip met een transept, koor, driezijdige absis en twee zijkapellen. Tegen de zuidelijke eindgevel van het dwarsschip staat de sacristie. Aan de voorzijde een vierkante toren met ingang en uurwerk. Voor de linker zijbeuk een zeszijdig traptorentje. De kerk is opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leien in Maasdekking en een overstekende goot. In het dak van de sacristie en de absis zijn kleine dakkapellen geplaatst. De toren heeft een grote spits met leien in Maasdekking en vier kleine spitsen op de hoeken. De gevels zijn geleed door zich verjongende steunberen met daartussen spitsboogvensters. Ook de galmgaten in de toren, de spaarvelden, de entree en de grotere vensters zijn afgesloten door spitsbogen. In de toren een klokkenstoel met drie moderne (niet beschermde) klokken en een klok van een anonieme gieter, 1456, diam. 55 cm. De onderbouw van de kerk is blind met uitzondering van de ingang. Boven een waterlijst zijn de vensters aangebracht. In de eindgevels van het transept en in de voorgevel van de toren zijn grote vensters aangebracht. Boven de vensters in het dwarsschip zijn de geveltoppen geleed door spitsboogvormige spaarvelden. De ingang, midden in de voorgevel, bestaat uit een opgeklampte dubbele houten deur met een bovenlicht onder een tudorboog. In het tussenlid van de kerk naar de pastorie zijn kleine spitsboogvensters geplaatst. De sacristie is opgetrokken onder een schilddak met leien in Maasdekking en heeft rechtgesloten vensters onder spitsboog bovenlichten met gemetselde traceringen. Het interieur van de kerk is overkluisd door kruisribgewelven op vierkante kolommen. De muren en boogvelden zijn gepleisterd, de kolommen en ribben niet. De oorspronkelijke tegelvloer is nog aanwezig. Verder zijn onder meer bewaard gebleven: het oorspronkelijke bankenplan met banken; het gebeeldhouwde hoogaltaar van zandsteen, marmer en gegoten brons; de gebeeldhouwde preekstoel van marmer, zandsteen en smeedijzer; de communiebank van zandsteen en marmer; zeven houten gepolychromeerde heiligenbeelden; één gepolychromeerd heiligenbeeld van steen; het gebrandschilderde glas-in-lood; het overstekende houten orgelbalkon; het (niet beshermde) orgel- en de orgelkas en de kruiswegstaties bestaande uit olieverfschilderijen op koper. Waardering De Rooms Katholieke is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 - als representatief voorbeeld van een neogotische kerk - als hoogtepunt in het oeuvre van H. Kroes - als onderdeel van het harmonieuze ensemble dat de kerk met de pastorie vormt - vanwege de beeldbepalende ligging in Boerhaar - vanwege de gaafheid van het exterieur en met name het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521739
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. kruisbasiliek "Willibrordus" in Wijhe

Pastorie met aangebouwd koetshuis

Boerhaar 43
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwd koetshuis. De PASTORIE is opgetrokken over twee bouwlagen op een (vrijwel) vierkante plattegrond onder..

Voormalig herenhuis met koetshuis (thans boerderij)

Boerhaar 51
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding Voormalig HERENHUIS met KOETSHUIS, met toegevoegde bedrijfsgedeeltes nu functionerend als BOERDERIJ. Het huis en koetshuis werden..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: HEKKEN. HEKKEN, te weten: A. inrijhek oost; B. inrijhek zuid; C. hek Raalterweg; D. hek in opslag. ad ..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER. IJSKELDER, XVIII, ingangspartij XIXc; ten zuiden van de huisplaats aan de Zandwetering; gemetselde put..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN en KEERMUUR. BRUGGEN en KEERMUUR; beide bruggen liggen in de as; de keermuur is de grachtmuur aan eiland..

Kaart & Routeplanner