Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype in Wijhe

Boerderij

Onder de Gelder 2
8131SG Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype

Omschrijving De BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met wolfeinden, een schoorsteen in het zuidelijke dakvlak en rode Hollandse pannen. Alle deur- en vensteropeningen zijn voorzien van strekken in rode verblendsteen. Rondom de gehele boerderij is laag in de gevel een éénsteens band van rode verblendsteen gemetseld. De symmetrische voorgevel is geleed door een deur met achtruits bovenlicht met aan weerszijden een rechtgesloten kruisvenster met een fijne roedenverdeling onder hanekammen. De vensters zijn behangen met luiken van De Gelder; twee rode velden met witte zandlopers in een zwarte rand. In een zandstenen plaquette boven de deur is de volgende inscriptie aangebracht: "Die wel aan sijnen acker doet, dien doet de acker weder goet". Op dezelfde hoogte jaartalankers. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn getoogde stalvensters geplaatst met een ijzeren sierroedenverdeling. In de achtergevel een getoogde baander met twee drieruits vensters en twee getoogde vensters met een fijne roedenverdeling. In het dakvlak boven de voorgevel is één dakkapel geplaatst. Het dubbele vierruits venster in de dakkapel doorbreekt de goot, waardoor het half in de gevels is opgenomen en half deel uitmaakt van de dakkapel. Het is geplaatst onder een steekkap met ruitpatronen in de geveltop. Waardering De boerderij van het hallehuistype is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg en resterende gebouwen van havezate De Gelder - de bijzondere architectonische vormgeving en detaillering van de boerderij die karakteristiek is voor de gebouwen van landgoed De Gelder - de beeldbepalende ligging aan de straat Onder de Gelder - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521737
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype in Wijhe

Dwarshuisboerderij opgetrokken over één bouwlaag in rode baksteen op een T-vormige plattegrond

Onder de Gelder 2
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De DWARSHUISBOERDERIJ is opgetrokken over één bouwlaag in rode baksteen op een T-vormige plattegrond. Het voorhuis is afgede..

Villa Waterloo

Stationsweg 23
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding Villa Waterloo is rond 1865 gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. De spoorlijn tussen Zwo..

De Jonge Gerrit (incomplete molen)

Stationsweg 32A
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Jonge Gerrit' is in 1851 in opdracht van Gerr..

Pastorie

Stationsweg 9
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken over een souterrain en twee bouwlagen in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een schil..

Eenbeukige kruiskerk "OLV Onbevl.Ontv"

Stationsweg 9
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De eenbeukige KRUISKERK is opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met dakruiters en leien in Maasdekking..

Kaart & Routeplanner