Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muraltmuren in Willemstad

Weg En Waterwerk

Oostdijk (bij)
4758ZG Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929

(1 recensie)

Beschrijving van Muraltmuren

Inleiding. Aan de Oostdijk liggen tussen Willemstad en Tonnekreek over een afstand van circa drie kilometer de zogenaamde MURALTMUREN. Zij zijn in 1929 in opdracht van het waterschap Ruigenhil gebouwd na een stormvloed in 1926. Het is een dijkverhoging van gewapend beton volgens het 'systeem de Muralt', genoemd naar de ingenieur van het waterschap Schouwen, Jhr. R.R.L. de Muralt, die dit systeem na de stormvloed van 12 maart 1906 vooral in Zeeland toepaste. De muren zijn in delen van 2.0 tot hoogstens 3.50 m lengte samengesteld met een tussenruimte van 0.25 à 0.30 m. Hierover zijn glijdingsplaten van gewapend beton gestampt, die ten minste 5 cm buiten en boven de muur en boven de voetplaat uitsteken. De voetplaat heeft aan de zeezijde een breedte van 0.50 à 1.50 m, aan de binnenzijde van 0.20 à 0.50 m. Omschrijving. De muraltmuren op de Oostdijk zijn aan de buitenzijde van de kruin, geplaatst en ter plaatse gegoten. De muurdelen hebben een lengte van 3.0 m, de voetplaat aan de zeezijde is 0.90 m breed, aan de binnenzijde ca. 0.45 m breed. De muur loopt als een drie kilometer langgerekt lint over de dijk slechts onderbroken door Oostdijk nummer 1, een voormalig sluiswachtershuis aan de Bovensluis met een gepotdekselde schuur voor het opbergen van materialen voor het dijkonderhoud. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de waterstaatkundige ontwikkeling en de waterbeheersing in het kleigebied en vanwege de typologie. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de technische ontwikkeling van de waterbeheersing. Het bezit ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van de dijk. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521726
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen (1)

Muraltmuren
5
Recensie door: ()
Tegen dit beschreven object heeft een woning gestaan welk de geboorteplaats is van mijn vader. Zijn vader was daar sluiswachter. De sluis is na vernieling in de oorlog verdwenen. In mijn bezit zijn nog enkele foto,s van de sluis en het woonhuis wat aan en nabijdit beshreven object heeft gestaan en welk na de watersnoodramp van 1953 is afgebroken.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muraltmuren in Willemstad

Boerderij met afzonderlijke woning onder zadeldak tussen topgevels

Noordlangeweg 4
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Boerderij met afzonderlijke woning onder zadeldak tussen topgevels. Begin 19e eeuw.

Monument

Landpoortstraat (bij)
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Waar buiten de bebouwde kom van Willemstad aan de zuidoostelijke uitvalsweg, de Landpoortstraat overgaat in de Steenweg, ligt in..

d'Orangemolen

Bovenkade 11
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Molen: "D'Orangemolen", ronde stenen stellingkorenmolen, met steen waarop de naam en: "anno 1734".

Klein huis onder zadeldak en met topgevel in gele baksteen met vlechtingen.

Benedenkade 5
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Klein huis onder zadeldak en met topgevel in gele baksteen met vlechtingen. 18e- of vroeg 19e eeuwse houten kozijnen.

Twee aaneensluitende pakhuizen, elk onder een met pannen belegd wolfdak en elk met drie grote hijsvensters in een as, met luiken.

Bovenkade 3
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Twee aaneensluitende pakhuizen, elk onder een met pannen belegd wolfdak en elk met drie grote hijsvensters in een as, met luiken. In de rech..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muraltmuren in Willemstad