Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Suikerdepot van CSM in Standdaarbuiten

Gebouw

Veerstraat 18
4758BS Standdaarbuiten (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Suikerdepot van CSM

Inleiding. Het suikerDEPOT is in 1921 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met elementen van Overgangsarchitectuur. Het is evenwijdig aan de rivier de Mark gebouwd en ligt met de kopse kant aan de haven van Standdaarbuiten. Het maakte onderdeel uit van de in 1868 opgerichte NV Noord-Brabantse Beetwortelsuikerfabriek, die in 1912 was overgenomen door de Wester Suikerrafinaderij te Amsterdam en sinds 1919 onderdeel uitmaakte van de Centrale Suikermaatschapij (CSM). In 1924 is de fabriek opgeheven en deels gesloopt, terwijl het suikerdepot in gebruik bleef bij de CSM. Van de fabriek resteren voorts nog een produktiegebouw en de schoorsteen, aan de overzijde van de haven en de direkteursvilla aan de Veerweg, die alle buiten rijksbescherming vallen. Omschrijving. Het eenlaagse suikerdepot op rechthoekig grondplan is opgetrokken uit baksteen en gelegen onder flauw hellend zadeldak, belegd met bitumen. Het is zeventien travee├źn lang en negen breed. De travee├źn worden van elkaar gescheiden door gemetselde lisenen, die onder de dakrand met elkaar zijn verbonden door een gemetselde profilering. Elk travee is voorzien van een hooggeplaatst, getoogd venster met ijzeren traliewerk en een in later tijd geplaatst ijzeren raam. De topgevels zijn voorzien van een hardstenen daklijst en op de hoeken van een uitkraging in hardsteen met sobere vormgeving. Enkele getoogde deuropeningen in de gevel aan de kadezijde zijn recentelijk dichtgemetseld. Tegen deze gevel is een vierkant eenlaags uitbouwtje geplaatst ten behoeve van de verwarmingsinstallatie. Het heeft een lessenaarsdak en enkele getoogde vensters. In de kopse gevels zijn recentelijk de deuropeningen vergroot en nieuwe deuren geplaatst. De kap wordt gedragen door ijzeren, geklonken vakwerkspanten, die op hun beurt worden ondersteund door een dubbel rij ijzeren samengestelde en geklonken staanders. Waardering. Het suikerdepot is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (De Suikerhoek). Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met elementen van Overgangsarchitectuur. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de ijzeren spanten en staanders. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van de rivier de Mark en de haven van Standdaarbuiten en vanwege de samenhang met de andere resterende bouwwerken van de suikerfabriek. Het is gaaf behouden en een zeldzaam voorbeeld van het type suikerdepot. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521719
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Suikerdepot van CSM in Standdaarbuiten

Herenhuisin met eclectische voorgevel

Hoogstraat 27
Standdaarbuiten (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Aan de zuidzijde van de Hoogstraat gelegen HERENHUIS binnen de kom van Standdaarbuiten met aan de voorzijde twee bouwlagen en ac..

Tweelaags gebouw

St. Antoinedijk 13
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Onderdeel 1, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleist..

Suikerfabriek Antoinedijk

St. Antoinedijk 13
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Onderdeel 2, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleist..

Suikerfabriek Antoinedijk

St. Antoinedijk 13
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Onderdeel 3, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleist..

Boerderij: Woonhuis

Molendijk 7
Standdaarbuiten (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. WOONHUIS, behorend tot het boerderijcomplex Molendijk 7, waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd in Eclectische trant. Het huis is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Suikerdepot van CSM in Standdaarbuiten