Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moria in Willemstad

Boerderij

Steenpad 6
4797SG Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Moria

Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis en varkenshok. Het varkenshok dateert, getuige een gevelsteen aan de ingang van het huis, eveneens uit 1907. Het heeft Ambachtelijke-Traditionele vormen. Omschrijving. Het varkenshok op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruin-rode baksteen onder een zadeldak belegd met zwarte bouletpannen en crĂȘte. Centraal aan de voorkant ligt de ingang met opgeklampte segmentdeur. Verder een houten vierruits venster en een vierruits ijzeren stalraampje met tuimellicht onder rondboog. Dito raampjes en een oculus met ijzeren tuimelraam in de zijgevel. Aan de erfzijde liggen onder rondbogen drie lage opgeklampte deuren van de varkenshokken. Over de gevels loopt ter hoogte van de dorpels een rood en gebroken witte rollaag. In de dwarsgevel een band van tegels met gebroken wit geometrisch motief op rode ondergrond. Een pad in visgraatmotief ligt voor het bouwsel. Waardering. Het varkenshok is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de agrarische ontwikkeling van het kleigebied en heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein agrarisch gebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van een tot in alle details doorgevoerde architectuurstijl gangbaar rond de eeuwwisseling. Woonhuis en bijgebouw hebben ensemblewaarde vanwege de functionele en landschappelijke samenhang van de villa-boerderij met de omringende tuin met hekwerken, hagen, boomgaard en oude bomen en verder als karakteristiek onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen langs het Steenpad. Het varkenshok is grotendeels gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moria in Willemstad

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand WOONHUIS. Het gebouw..

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis, een varken..

Stadszicht

Steenpad 3
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Hoeve "Stadzicht" met afzonderlijke woning onder zadeldak tussen topgevels. Venster met luiken behangen. Begin 19e eeuw.

Fort "De Hel"

Helsedijk 81
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Fort "De Hel" Gelegen aan het noord-westelijk einde van het gehucht "De Hel" nabij Willemstad. In 1747 werd een reeks batterijen aangelegd i..

Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewolfd is bove ..

Helsedijk 65
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moria in Willemstad

Foto's (1)