Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Sabina in Fijnaart

Gebouw

Noorden/westen van fort
4758ZG Fijnaart (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879-1883


Beschrijving van Fort Sabina

Inleiding. De VAARTUIGENLOODS is tussen 1879 en 1883 tot stand gekomen ten noorden van het fort Sabina-Henrica. Het gebouw vertoont een mengeling van Ambachtelijk-Traditionele vormen. Omschrijving. Loods opgetrokken uit machinale baksteen en afgedekt met zadeldaken. De loods ligt zeer markant ten noorden van het fort en bestaat uit drie parallel liggende en aan elkaar gebouwde hallen met een lengte van 10 travee├źn. De voorgevel heeft brede korfboogvormig gesloten poorten met natuurstenen sluitsteen. De poorten bevinden zich in spaarvelden met brede lisenen, afgesloten met klimmende rondboogfriezen. De friezen volgen de lijn van het flauw hellende zadeldak met overstek en een bedekking van dakleer. De lange zijgevels zijn voorzien van hooggeplaatste ramen onder licht getoogde strekken. De achtergevel heeft dezelfde ramen, geplaatst in spaarvelden, welke met klimmende friezen worden afgesloten. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn gepleisterd. Inwendig worden de drie beuken van elkaar gescheiden door twee arcaden met rondbogen. De bekapping bestaat uit polonceauspanten met houten beschot. Waardering. De artillerieloods bij fort Sabina-Henrica is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkelingen van de landsverdediging en de krijgskunst in de negentiende eeuw en de plaats die het fort innam als schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de sobere stijl en de eenvoud van de traditionele baksteenbouw. Het heeft ensemblewaarden wegens de relatie tussen fort, magazijn en het omliggende open poldergebied. Het is relatief gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Sabina in Fijnaart

Fort Sabina

Noordwesthoek polder
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het FORT Sabina is in 1810-1811 aangelegd in de noordwesthoek van de Sabina-Henricapolder ter bescherming van de scheepvaart op ..

Fort Sabina

Noorden/westen van fort
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De INUNDATIESLUIS is in 1885 tot stand gekomen ten noordwesten van het fort Sabina-Henrica. Het object vertoont Ambachtelijk-Tra..

Complex Kraaijendijk

Kraaiendijk 8
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het voormalige woonhuis dat sinds ongeveer 1922 als SCHUUR in gebruik is dateert zeer waarschijnlijk van voor 1850 en is vermoed..

Complex Kraaijendijk

Kraaiendijk 8
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het WOONHUIS werd in 1922 gebouwd en heeft een villa-achtig karakter. Het vertoont motieven van de Overgangsstijl. Omschrijvin..

Complex Kraaijendijk

Kraaiendijk 8
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De SCHUUR is zeer waarschijnlijk in ongeveer het midden van de negentiende eeuw gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl...

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Sabina in Fijnaart

Foto's (3)