Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Hopmansstraat in Noordhoek

Kerkelijk Gebouw

Bisschop Hopmansstraat 5
4759BD Noordhoek (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Complex Hopmansstraat

Inleiding. De voormalige PASTORIE naast de kerk van de H. Jozef te Noordhoek is een woonhuis in Expressionistische stijl, uitgevoerd in 1921 naar ontwerp van Dom. Paul Bellot O.S.B., met medewerking van H.C. van de Leur. Omschrijving. De pastorie is een tweelaags bouwwerk, opgetrokken uit veelkleurige baksteen in kruisverband, onder een schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw is door een gang met de kerk verbonden, waarmee het door de blokvormige massa een compositorische eenheid vormt. De gevelindeling toont een afwisseling in de raamindelingen, die de inwendige indeling in woon-, werk- en slaapkamers representeert. De voorgevel heeft een ingang met trapeziumvormige afsluiting. Verder treffen we in deze gevel en in de overige gevels kruisramen aan met glas-in-lood bovenlichten. De vensterdorpels en de strekken zijn van baksteen. De strekken vertonen siermotieven in kleurige baksteen. Op de verdieping driedelige liggende ramen met een reeks bovenlichten in kleine roedenverdeling. De ramen worden boven de onderdorpels verbonden door een rollaag, waarboven bakstenen mozaïek in koppen en strekken. In de linker zijgevel een blinde erkerachtige uitbouw onder half schilddak. In de rechter zijgevel op de verdieping keperboogramen van het trappenhuis. De verbindingsgang met de kerk bestaat uit een rechthoekig bouwdeel onder schilddak, met geknikte verbinding met de pastorie. In de gevel hier een breed liggend driedelig raam met bovenlicht dat een dubbele deur vervangt en een paneeldeur met zijlicht, beiden onder een polychrome strek. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie in het Interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de zeer bijzondere stijl en de detaillering in baksteen en is tevens van belang als voorbeeld bij uitnemendheid van het oeuvre van de architect Bellot. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de zeer grote architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521701
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Hopmansstraat in Noordhoek

Sint-Jozefkerk

Bisschop Hopmansstraat 3
Noordhoek (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De KERK van de H. Jozef te Noordhoek is een driebeukige pseudobasiliek in Expressionistische stijl met een geveltorentje, uitgev..

Vestingwerken

Vestingwerken
Klundert (Gemeente Moerdijk)
De VESTINGWERKEN van Klundert. Algemeen. Van de verdedigingswerken, in 1584-1588 aangelegd door de ingenieur Adriaan Anthonisz., is nog een ..

Huis onder schilddak en met empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en versierd me ..

Stadhuisring 16
Klundert (Gemeente Moerdijk)
HUIS onder schilddak en met Empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en v..

Stadhuis van Klundert

Stadhuisring 1
Klundert (Gemeente Moerdijk)
STADHUIS. In 1621 naar ontwerp van Melchior van Herbach en met subsidie van Prins Maurits gebouwd, gerestaureerd in 1910. Rechthoekig gebouw..

Toegangshek tot het terrein van de ned hervormde kerk

Kerkring 1
Klundert (Gemeente Moerdijk)
Toegangshek tot het terrein van de Ned. Herv. Kerk met natuurstenen pijlers.

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Hopmansstraat in Noordhoek

Foto's (1)