Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren Rimburg met reinwaterkelder in Landgraaf

Nijverheid Industrie

Watertorenpad 1
6374LG Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1925-1926


Beschrijving van Watertoren Rimburg met reinwaterkelder

Inleiding Voormalige WATERTOREN met REINWATERKELDER, 1925-1926. Gebouwd in opdracht van het waterleidingbedrijf van de particuliere mijnonderneming Laura & Vereeniging te Eygelshoven, naar een ontwerp van het bouwbureau van dit bedrijf. Gesitueerd bovenaan de westelijke helling van het Wormdal, ten zuidwesten van de kern van Rimburg. De watertoren stond in functionele relatie met het waterpompstation langs de Worm, ten oosten van Rimburg. De watertoren heeft in 1944 oorlogsschade opgelopen. Het metselwerk van diverse gevelvlakken is dientengevolge vernieuwd. Omschrijving De voormalige watertoren is opgetrokken op een achtzijdige PLATTEGROND. De toren heeft een zich over vijf lagen verjongende betonnen skeletconstructie en wordt bekroond door een overkragend waterreservoir met flauw hellend TENTDAK. Het betonskelet is ingevuld met bakstenen gevelvelden, in variërende baksteenkwaliteiten, metselverbanden en voegwerken. De toren is overwegend opgetrokken in halfsteens metselverband behoudens een kruisverband in het gevelvlak rondom de entree. Stalen entreedeur onder een strekboog. Afwisselend over de lagen en in de gevelvlakken rondom het reservoir zijn rechthoekige stalen lamelroosters aangebracht. Naast de toren bevindt zich een betonnen reinwaterkelder. In het INTERIEUR van de watertoren is geen lekvloer aanwezig. De rondgang rondom het waterreservoir is bereikbaar via een open trapconstructie die aan de gevelwand is bevestigd. Waardering De voormalige watertoren met reinwaterkelder uit 1925-1926 bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de geschiedenis van de mijnbouw en voor de geschiedenis van de watervoorziening; - de slank-sierlijke vormgeving, mogelijk gemaakt door toepassing van het gewapend betonskelet, die dankzij de hoge situering op treffende wijze (reeds van grote afstand) te ervaren is; - de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521662
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren van Rimburg
Landgraaf Watertoren 6235.JPG
Plaats Tussen Rimburg en Ubach over Worms
Bouwjaar 1923
Hoogte 35,70 m
Inhoud 200 m³
Huidig gebruik Uitkijktoren
De toren in 2012
De toren in 2012

De watertoren van Rimburg ook wel watertoren van Ubach over Worms staat in de gemeente Landgraaf. De voormalige watertoren werd gebouwd in 1925-1926 door de voormalige steenkolenmijn "Laura en Vereeniging" te Eygelshoven naar een ontwerp van het bouwbureau van dit bedrijf. De watertoren heeft een hoogte van 35,70 meter en één waterreservoir van 200 m³. De toren en de reinwaterkelder hebben de status rijksmonument.[1]

In 2004 wonnen twee particulieren de watertorenwedstrijd van de Gemeente Landgraaf. Zij wonnen hiermee 330 duizend euro subsidie.[2] De restauratie van de watertoren en de bouw van een woning ernaast gingen echter bij nader inzien hun budget te boven. Zodoende werd in 2006 de watertoren verkocht aan de heer Vossenberg. Na een grote renovatie is de watertoren ingericht als uitkijktoren met ernaast een brasserie gericht op wandelaars.[3]


Monumenten in de buurt van Watertoren Rimburg met reinwaterkelder in Landgraaf

Hoeve met binnenplaats

Rimburgerweg 162
Landgraaf
Hoeve met binnenplaats; van baksteen met ingang, vensters in Naamse steen.

Hoeve met binnenplaats

Rimburgerweg 160
Landgraaf
Hoeve met binnenplaats; van baksteen, XIX.

Terrein waarin de resten van een nederzetting

-
Rimburg (Gemeente Landgraaf)
Terrein waarin de resten van een nederzetting. Datering: Romeins. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Woonhuis in chaletstijl

Broekhuizenstraat 107
Landgraaf
Inleiding WOONHUIS in chaletstijl, 1881. Gebouwd in opdracht van Johannes Trumpener, op de locatie van een ouder pand in de lineaire bebo..

Waterpompstation Rimburg

Kapelweien 2A
Landgraaf
Inleiding WATERPOMPSTATION in traditionele bouwstijl, 1926. Gebouwd in opdracht van het waterleidingbedrijf van de particuliere mijnonder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren Rimburg met reinwaterkelder in Landgraaf

Foto's (1)