Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vakwerkschuur met stookinstallatie in Einighausen

Nijverheid Industrie

Heistraat 56
6142AM Einighausen (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1851 eerste helft 19e eeuw (stookinstallatie)


Beschrijving van Vakwerkschuur met stookinstallatie

Inleiding VAKWERKSCHUUR, 1851, waarin een STROOPSTOOKINSTALLATIE, XIXB. Het geheel is gesitueerd in de huisweide van een voormalige boerderij, welke laatste van bescherming is uitgesloten. Omschrijving Vakwerkschuur van één BOUWLAAG op rechthoekige PLATTEGROND, aan de NOORDZIJDE voorzien van een kleine bakstenen stookplaats. Zowel de schuur als de stookplaats hebben een ZADELDAK met rode, oud-Hollandse pannen. Overstek. Schoorsteen op het oostelijke dakvlak. De schuur heeft lemen wanden met houten vakwerk op bakstenen basement. In de OOSTGEVEL een rechthoekige houten deur, aan weerszijden geflankeerd door twee rechthoekige houten vierruits vensters met blinden. De schuurgevel is aan de WESTZIJDE ten dele opengebroken vanwege de inrichting van een strobergplaats en is voor het overige blind. In de korte ZUIDGEVEL een rechthoekig houten venster, waarboven een klein rechthoekig houten vierruitsvenster vierruits roedeverdeling. Beide vensters hebben blinden. Het schuurdak heeft een eenvoudige houten constructie. In het INTERIEUR bevindt zich een complete stroopstookinstallatie met onder meer twee perskuipen, twee opvangkuipen, een geklonken stookketel met zogenoemde onderzetter, een vuurplaats, een houten kuipkraan met hefboom en diverse houten gereedschappen zoals een overscheplepel, een scheplepel en roerlepels. De bakstenen stookplaats is voorzien van een lemen overwelving. Waardering De vakwerkschuur met stookinstallatie is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en typologische ontwikkeling. De schuur is in redelijke mate, de stookinstallatie in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikt het bouwwerk in bovenregionaal opzicht over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521651
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vakwerkschuur met stookinstallatie in Einighausen

R.K. Kerk O.L.V. Ten Hemelopneming

Heistraat 11
Einighausen (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding KATHOLIEKE KERK, in een door de Neo-Gotiek beïnvloede neo-romaanse stijl, 1905-1906. Gebouwd door aannemer Muyres te Sittard, in..

Ontginningsboerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl

Heistraat 2
Einighausen (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding ONTGINNINGSBOERDERIJ in traditioneel-ambachtelijke stijl, 1856. De boerderij is beeldbepalend gesitueerd op de voormalige dries..

Haakvormige boerderij met aan de binnenplaats vakwerk, en een geschoord dakoverstek. Buitengevels van baksteen

Everstraat 4
Einighausen (Gemeente Sittard Geleen)
Haakvormige boerderij met aan de binnenplaats vakwerk XVII A-1714, en een geschoord dakoverstek. Buitengevels van baksteen.

Boerderij met aan de straat een topgevel van baksteen met vlechtingen, en aan de binnenplaats vakwerk. Inrijpoort onder een zadeldak

Everstraat 6
Einighausen (Gemeente Sittard Geleen)
Boerderij met aan de straat een topgevel van baksteen met vlechtingen, XIX, en aan de binnenplaats vakwerk XVII. Inrijpoort onder een zadeld..

Boerderij met straatgevel van baksteen, blijkens poortsluitsteen, en vakwerk aan de binnenplaats

Everstraat 8
Einighausen (Gemeente Sittard Geleen)
Boerderij met straatgevel van baksteen, blijkens poortsluitsteen, 1835, en vakwerk aan de binnenplaats.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vakwerkschuur met stookinstallatie in Einighausen