Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Olijven in Sittard

Kerkelijk Gebouw

Kollenberg
6130AA Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Hof van Olijven

Inleiding Zogenaamde HOF VAN OLIJVEN, XXa, verhoogd gesitueerd in de zuidberm van de Kollenberg, op de helling tussen de Felix Ruttenlaan en de zeventiende eeuwse St.Rosakapel aan de Kapellerweg. Omschrijving Bouwkundige voorstelling van de Hof van Olijven, in de vorm van een grot in imitatie-rustica, opgetrokken in grove onregelmatig gevormde baksteen en kunststeen, verstevigd door ijzeren gewelfprofielen en voorzien van een blinde bakstenen achterwand. In de grot twee beelden, voorstellende de knielende Jezus voor een engel met beker. Deze beelden dateren uit 1968 en werden vervaardigd door G. Kastelijn te Sittard. De grotopening is afgesloten middels een smeedijzeren hekwerk. Vóór de grot een grotendeels door lage, ronde bakstenen muren omgeven hofje, bedekt met witte kiezel en voorzien van zitbanken. De bakstenen muren hebben ezelsruggen en steunberen. Op deze muren zijn smeedijzeren hekwerken geplaatst. Het hofje is, vanwege de situering op een verhoging, bereikbaar via elf traptreden. Het geheel wordt omgeven door wilgen. Waardering De Hof van Olijven langs de Kollenberg is van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het materiaalgebruik. De Hof is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van de Sittard, is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk Kollenberg en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het hellende landschap. De Hof van Olijven verkeert in een redelijk gave staat en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving. Bovendien beschikt de Hof over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. De Hof van Olijven is van algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521612
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof van Olijven in Sittard

Gemeenschapshuis Oos Kaar Overhoven

Geldersestraat 38
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW annex NOODKERK met bijbehorende PASTORIE in expressionistische stijl, 1922, thans gemeenschapshuis. Gebouwd doo..

Zeven voetvallen

Kollenberg
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding ZEVEN VOETVALLEN, 1907-1925, in lineair verband in de noordberm van de Kollenberg, op de helling tussen de Felix Ruttenlaan en ..

Stadspark Sittard

Tegenover Vijverweg (tegenover)
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding STADSPARK Sittard, 1921-1933, aangelegd in een gemengde tuinstijl met elementen van zowel een landschappelijke als formele aanl..

Havenlicht

Buitendijk
Strijensas (Gemeente Strijen)
Inleiding Op de oevers langs de Nederlandse binnenwateren komen nog diverse lichtopstanden voor, die afhankelijk van de situering worden aa..

Kerkgebouw van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht

Heilige Kruisstraat 30
Grevenbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Kerkgebouw van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht gebouwd in 1851 naar een ontwerp van de architecten Damen en de Wit uit Some..

Kaart & Routeplanner