Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Limbricht

Overig

Burg. Coonenplein 2
6141BG Limbricht (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding HEILIG HART-BEELD, ca. 1920, afkomstig uit een van de kapellen van de Salviuskerk. Thans gesitueerd in een plantsoen aan de zuidwestzijde van de kerk, op de hoek van het Burgemeester Coonenplein en de De Gronckelstraat. Omschrijving H.Hartbeeld in een kleine kapel van Nievelsteiner zandsteen. Het plantsoen wordt omgeven door erfscheiding van Nievelsteiner zandsteen. Waardering Het H.Hartbeeld in het kapelletje bij de Salviuskerk te Limbricht vertegenwoordigt een algemeen belang en is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het streekgebonden materiaalgebruik. Het H.Hartbeeld vormt een functionele eenheid met de nabijgelegen kerk en pastorie en is vanwege de situering van belang voor het aanzien van Limbricht. Het object verkeert in gave staat en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521577
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Limbricht VII.jpg
Kunstenaar Jean Geelen
Jaar 1921
Locatie Pastoor Janssenstraat / De Gronckelstraat, Limbricht
Monumentnummer 521577
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Limbricht, in de provincie Limburg.

Achtergrond

Pastoor Rutten, die tot 1919 in Limbricht stond, nam het initiatief om een Heilig Hartmonument op te richten en maakte daarvoor zelf een schetsontwerp van een kapel met beeld. De Roermondse beeldhouwer Jean Geelen kreeg de opdracht het Heilig Hartbeeld te maken.Het monument werd geplaatst op de hoek van de Dorpsstraat en de provinciale weg Sittard-Born, waar het op 5 juni 1921 werd geïntroniseerd.[1] Wegens wegverbreding werd het monument in september 1936 afgebroken en tijdelijk opgeslagen.[2] Op initiatief van pastoor De Gronckel werd het een aantal jaren later herplaatst in een plantsoen aan de zuidwestzijde van de Nieuwe Sint-Salviuskerk. Het werd daar op paaszondag 9 april 1939 opnieuw ingezegend door deken Haenraets uit Sittard.[3]

Beschrijving

Het beeld is geplaatst in een open kapel[4] van Kunradersteen of Nivelsteiner zandsteen.

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2001 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, het is onder meer "van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het streekgebonden materiaalgebruik. Het H.Hartbeeld vormt een functionele eenheid met de nabijgelegen kerk en pastorie en is vanwege de situering van belang voor het aanzien van Limbricht".[5]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Limbricht

R.K. Kerk H. Salvius

Burg. Coonenplein 2
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding KATHOLIEKE KERK, 1922, in een traditionele, door het Neo-Romaans beïnvloede stijl. De kerk werd ontworpen door de architecten ..

Pastorie Salviusparochie

Pastoor Janssenstraat 16
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding PASTORIE met berging van de Salviusparochie, 1922. Gebouwd in een traditionele, op de architectuur van de nabijgelegen kerk ge..

Monumentaal gebouw van drie hoge vleugels om een binnenplaats, die door een latere muur met poortpijlers van de straat is afgescheiden. Aan de straat ..

Beekstraat 13
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Monumentaal gebouw van drie hoge vleugels om een binnenplaats, die door een latere muur met poortpijlers van de straat is afgescheiden. Aan ..

Gepleisterd huis met wolfdak. Bovenvensters met segmentbogen

Steenstraat 17
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Gepleisterd huis met wolfdak. Ankerjaartal 1785 en bovenvensters met segmentbogen.

Hoeve met binnenplaats. Gepleisterd woonhuis met gezwenkte gevel. Oude slotplaat

Platz 5
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Hoeve met binnenplaats, XVIII e.v. Gepleisterd woonhuis met gezwenkte gevel. Oude slotplaat.

Kaart & Routeplanner