Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postkantoor in Oudenbosch

Gebouw

Markt 42
4731HP Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Postkantoor

Inleiding. POSTKANTOOR, opgetrokken in 1898 naar ontwerp van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in Chaletstijl. Tussen 1990 en 2000 inwendig verbouwd. Omschrijving. Tweelaags postkantoor, gepleisterd en wit geschilderd met speklagen in donkere baksteen. Afgeplat schilddak met rode kruispannen. Symmetrische voorgevel op bakstenen plint, met raam- en deuropeningen onder segmentbogen. Gewijzigde entree in de middenrisaliet, erboven een T-raam met bovenlicht waarin twee rondboogvormig afgesloten glasramen. Links en rechts op begane grond en etage brede driedelige ramen met op de verdieping in de bovenlichten identieke rondboogvormig gesloten glasruiten. Kroonlijst met schoren en siermetselwerk in baksteen en pleisterwerk. Topgevel met overstek en schijnspant met decoratieve houten stijlen en overhoeks dakje. Jaarsteen onder halfrond raam in de topgevel. Links en rechts dakkapellen onder lessenaardak met windveerpannen. Aan de zijkant van het dak twee driehoekige kapellen. Op de dakrand een crĂȘte in terracotta. Gepleisterde achtergevel. Aan de linkerzijde een eenlaags aanbouw onder plat dak met in de voorgevel getoogde kruisramen waartussen een decoratieve in hardsteen uitgevoerde dubbele brievenbus met overhoekse pinakelbekroning tussen voluten, afkomstig van de in 1898 gesloopte voorganger. In de zijgevel van de aanbouw nieuwe kruisramen. Inwendig geheel vernieuwd. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in de architectuurgeschiedenis, in het oeuvre van de Rijksgebouwendienst en vanwege de bijzondere ornamentiek; het is een essentieel onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is, het is uitwendig gaaf bewaard gebleven en is zeldzaam van type en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521558
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postkantoor in Oudenbosch

Internaat Saint Louis: aula

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De AULA behorende bij het INTERNAAT Saint Louis is ca. 1930 gebouwd naar ontwerp van Jac. Hurks in de stijl van het Expressionis..

Internaat Saint Louis: Vincentius- en Mariabouw van internaat

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De Vincentius- en Mariabouw van het INTERNAAT Saint-Louis werd in eerste aanleg gebouwd in 1843 als een langgerekte Neo-Classici..

Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. KERKHOF van de Broeders van Oudenbosch, gelegen aansluitend aan de tuin van het voormalige broederklooster en het complex van he..

Internaat Saint Louis: voorgebouw

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het voorgebouw van het INTERNAAT Saint Louis kwam in 1923 tot stand naar ontwerp van de ook in Roosendaal bekende architect J. B..

Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Bij de bouw van het voorgebouw van het INTERNAAT Saint-Louis in 1923 werd, vermoedelijk eveneens door architect Bennaers op de c..

Kaart & Routeplanner

Route naar Postkantoor in Oudenbosch

Foto's (3)