Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Oudenbosch

Woonhuis

Prof van Ginnekenstraat 9
4731JX Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1830-1840


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. WOONHUIS in Eclectische stijl, gelegen in een der hoofdstraten van Oudenbosch, in 1880 verbouwd voor de bierbrouwer P.J.H. van Ginneken, maar in oorsprong daterend uit ca. 1830-1840. Mogelijk het geboortehuis van de hoogleraar en taalkundige pater J. van Ginneken s.j. Ca. 1930 is het huis van een aanbouw met serre aan de tuinzijde voorzien, opgetrokken in een vrije, zwierige Delftse Schoolstijl. Omschrijving. Een - en tweelaags woonhuis, opgetrokken uit handvorm baksteen, met een gewitte, gepleisterde voorgevel met stucdetaillering, onder schilddak met hoekschoorstenen, gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel telt vijf travee├źn en heeft een hardstenen plint. Hij wordt door een hardstenen cordonlijst geleed en afgesloten door een kroonlijst met gootlijst op klossen. De gevel vertoont een imitatie natuursteenverband met grote blokken en heeft een middeningang met paneeldeur met briefpanelen en diamantkopversieringen. De eenvoudige T-ramen en de deur hebben afgeronde hoeken en een stucomlijsting met kuif. Het middenraam boven bezit op de wisseldorpel een palmetversiering. De rechter zijgevel is ongeleed en wordt afgesloten door een houten goot. De achtergevel telt slechts een bouwlaag en is ca. 1930 geheel nieuw beklampt en voorzien van een halfrond uitgebouwde tuinkamer met glaspui, overhuifd door een haast barok belijnd betonnen dak, gedragen door drie slanke kolommen. Dakkapel boven de achterdeur. Het inwendige is sterk gewijzigd en bezit een middengang met brede paneeldeuren en links een kamer-en-suite met in de voorkamer een laat-19e-eeuwse schoorsteenmantel. In de achterkamer een neobarok stucplafond met wit en gouden decoraties. De tuinkamer heeft glas- in-lood bovenlichten uit ca. 1930. In de voorkamers raamomlijstingen met luikjes en bovenlichten met glas-in-lood met wapens. Rechts aansluitend op de gang een steektrap met bordes. Op het bordes een door de aanbouw van een belendend pand lichtloos glas-in-loodraam met een papegaai uit ca. 1930. Onder het achterhuis een kelder, deels met tongewelf, deels met bakstenen trogjes op ijzeren profielen. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geografische ontwikkeling, namwelijk de uitgroei van het centrum van Oudenbosch in de 19de eeuw; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik; het maakt deel uit van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is en het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521556
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Oudenbosch

Voormalige N.H. Pastorie

Fenkelstraat 26
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Voormalige N.H. Pastorie. Bakstenen gebouw uit de 17e eeuw, met sierankers in de voorgevel; boven de ingang het opschrift: Ao 1562 RENV 1632..

Winkel-woonhuis

Fenkelstraat 27
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WINKEL-WOONHUIS in Eclectische stijl, gelegen in een der hoofdstraten van Oudenbosch en in 1905 ontstaan uit verbouwing en verho..

Woonhuis, voormalige artsenpraktijk

Fenkelstraat 25
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS, voormalige artsenpraktijk, gelegen in een der hoofdstraten van Oudenbosch en ca. 1850-1860 ontstaan uit verbouwing en ..

Woonhuis in neo-renaissancestijl aan het havenhoofd

Kade 18
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-Renaissancestijl aan het havenhoofd van Oudenbosch. Volgens de jaarsteen gebouwd in 1894 naar ontwerp van gemeen..

Huis met in de voorgevel jaarankers

Kade 15
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Huis met in de voorgevel jaarankers 1650.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Oudenbosch