Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station van voormalige halte Seppe in Bosschenhoofd

Gebouw

Pastoor van Breugelstraat 138
4744AG Bosschenhoofd (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1855


Beschrijving van Station van voormalige halte Seppe

Inleiding. STATION van de voormalige halte Seppe, in 1855 als dienstwoning gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en in 1884 vergroot en tot station opgewaardeerd. In 1999 in gebruik als winkel. Omschrijving. Eenlaags voormalig stationsgebouw opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband met siermetselwerk, hoekblokken en lijsten in rood, geel en grijs. Het flauw hellende zadeldak met overstek is gedekt met gesmoorde kruispannen, deels nog voorzien van keperpatroon in rood. Op de hoeken gemetselde hoekblokken. Aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder plat dak. Aan de zuidzijde een uitgebouwde erker onder plat met deurpartij en bovenlicht met kleine roedenverdeling. Links ervan twee zesruits ramen, rechts twee ramen met afgeschuinde hoeken en gedeelde bovenlichten. Het linkerraan met openslaand vierruits venster, het rechter met ongedeeld benedenlicht. In de korte oostgevel een identiek raam en een tweedelig zolderlicht met keperboog. Aan de noordzijde een aanbouw onder plat dak met vier- en zesruits ramen en een deur met gedeeld bovenlicht. In de korte westgevel een zesruits raam. Inwendig is gebouw uiterst eenvoudig. Enkele stucplafonds en een keukenschoorsteen zijn bewaard gebleven. Aan de westzijde staat een bakstenen toiletgebouwtje onder schilddak met bolpirons uit ca. 1910-1920. Opgeklampte deur en enkele hooggeplaatste ramen. Waardering. Het voormalige station is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van het Noord-Brabantse platteland, door de aanleg van spoorlijnen. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van station en nevengebouwen, met name vanwege de uitgroei van dienstwoning tot halteplaats. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis en als representant van de sobere bouwstijl die voor kleine plattelandsstations gepast werd geacht. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is als combinatie van een plattelandshalte met dienstwoning uniek in Noord-Brabant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521546
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Station van voormalige halte Seppe in Bosschenhoofd

N.S.-complex: dienstwoning in Ambachtelijk-Traditionele stijl naast de voormalige halte Seppe

Margrietstraat 1
Bosschenhoofd (Gemeente Halderberge)
Inleiding. DIENSTWONING uit ca. 1910-1920, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl naast de voormalige halte Seppe. Omschrijving. ..

O.L. Vrouw van Zegge-kapel

Onze Lieve Vrouwestraat 108
Zegge (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De O.L. VROUW VAN ZEGGE KAPEL op no. 108 is in sobere Neo-gotische stijl gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jacques van..

Kerk Onze Lieve Vrouwe Boodschap

Onze Lieve Vrouwestraat 107
Zegge (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De R.K. Neo-gotische H. Maria Boodschap KERK op no. 107 werd in 1911 gebouwd naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael...

Pastorie Onze Lieve Vrouwe Boodschap

Onze Lieve Vrouwestraat 105
Zegge (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De PASTORIE no. 105 werd gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael en staat naast de kerk op nummer 10..

De Heimolen

Heimolendreef 24
Rucphen
"Heimolen", ronde stenen bergkorenmolen. Opgericht in 1844, gerestaureerd 1952/1953.

Kaart & Routeplanner

Route naar Station van voormalige halte Seppe in Bosschenhoofd