Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bovendonk: toegangshek in Hoeven

Overig

Hofstraat 8
4741AK Hoeven (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905-1907
Architect: Joseph Cuypers en Pierre Cuypers


Beschrijving van Bovendonk: toegangshek

Inleiding. TOEGANGSHEK uit 1905-1907, behorende bij het PARK van het voormalig groot-seminarie Bovendonk van het bisdom Breda. De gebouwen zijn tussen 1905 en 1923 opgetrokken in Neo-Gotische stijl naar plannen van P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Omschrijving. Neo-Gotisch hek met zware met hardsteen afgedekte bakstenen pijlers en bakstenen voetmuur. Tussen de pijlers twee langgerekte ijzeren hekken met siersmeedwerk en bekroningen met bladmotieven. Links en rechts van de pijlers die de dubbele hoofdpoort flankeren twee kleine looppoortjes met siersmeedwerk, opgehangen aan in smeedwerk uitgevoerde ajour bewerkte penanten. De vleugels van de hoofdpoort met siersmeedwerk met dubbele middenvoluten en bekronende siervoluten. Aansluitend op het hek de oprijlaan, uitlopend op een rond-point voor de hoofdingang. Links en rechts en aan de achterzijde wordt het hoofdgebouw ingesloten door een stelsel van lanen, deels van Amerikaanse eiken, deels van bruine beuken. Aan de zuidzijde is het park ingekort ten behoeve van woningbouw. Waardering. Het hek met park van het voormalig seminarie is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van het seminarieonderwijs kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en vanwege de aanleg van lanen, welke het karakter van het gebouw ondersteunen. Het hek is tevens van belang als laat voorbeeld van het werk van de architect Cuypers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van de gebouwen en het park. Het is tevens van belang vanwege de geschiedenis en ontwikkeling van het oude Hof van Bovendonk. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving. Het is relatief gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521543
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bovendonk

Bovendonk in Hoeven, Noord-Brabant, is een gebouw waarin een conferentiecentrum en tevens een priester- en diakenopleiding van de Rooms-Katholieke Kerk voor mannen die op latere leeftijd de keuze voor het priester- of diakenschap maken gevestigd is. De opleiding valt onder de verantwoordelijkheid van het bisdom Breda. Tevens is het Antoniushuis in het gebouw gevestigd, hier wonen de priesterstudenten van Bisdom Breda en Bisdom Groningen-Leeuwarden. Hier zitten ook mannen van jongere leeftijd bij, zij studeren aan de Tilburg School of Catholic Theology of aan de Fontys Hogeschool Theologie-Levensbeschouwing.

De opleiding werd in 1983 opgericht door bisschop Huub Ernst van Breda, in samenwerking met de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Willebrands en de bisschop van Haarlem, bisschop Theodorus Zwartkruis. Met uitzondering van het bisdom Roermond werd de opleiding ook erkend door de overige Nederlandse bisdommen. Ook enkele religieuze ordes en congregaties laten hun priesterkandidaten studeren aan de opleiding. Inmiddels studeren ook priesterstudenten uit het bisdom Antwerpen aan Bovendonk. De opleiding werd destijds opgericht naar het model van het in België al langer bestaande "Centrum voor Priesteropleidingen voor mannen op Rijpere Leeftijd".

De opleiding is de enige deeltijdopleiding voor priesters of diakens in Nederland. In principe richt de opleiding zich op mannen tussen de 28 en 48 jaar oud, die vanuit hun beroep de opleiding tot priester of diaken willen volgen. Daarbij kunnen zij de eerste vier jaar van hun studie hun beroep behouden. Daarna volgen twee fulltime stagejaren in het parochiepastoraat. Tot en met 2008 (het 25-jarig jubileum) leidde de opleiding 80 priesters op. Sinds 2001 bestaat de mogelijkheid om de opleiding tot permanent diaken te volgen: een gewijd ambt in de Rooms-Katholieke kerk, voor getrouwde mannen.

Het gebouw

De priester- en diakenopleiding Bovendonk is genoemd naar het gebouw waarin zij is gevestigd. Het grootste deel van het gebouw is in gebruik als zelfstandig conferentiecentrum. Het gebouw werd in 1907 gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers als seminarie. In 1967 werd het seminarie bij gebrek aan studenten gesloten. Het gebouw stond daarna 11 jaar leeg. In 1978 werd het door het bisdom Breda voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de nieuw opgerichte Stichting Bovendonk. Vanaf 1983 wordt de bovenverdieping van de voorbouw permanent verhuurd aan de stichting priester- en diakenopleiding. Na een periode waarin het gebouw als bezinningscentrum een kwijnend bestaan leidde, werd in 1996 het gebouw in gebruik genomen als conferentiecentrum. In Bovendonk is ook een hotel en een brasserie gevestigd.

Het gebouw bevindt zich in een park dat omgeven wordt door een hek in art déco-stijl.

Externe links


Monumenten in de buurt van Bovendonk: toegangshek in Hoeven

Bovendonk: kapel

Hofstraat 8
Hoeven (Gemeente Halderberge)
Inleiding. KAPEL van het voormalig groot-seminarie Bovendonk van het bisdom Breda, in 1921-1923 opgetrokken in Neo-Gotische stijl naar plan..

Bovendonk: hoofdgebouw

Hofstraat 8
Hoeven (Gemeente Halderberge)
Inleiding. HOOFDGEBOUW van het voormalig grootseminarie Bovendonk van het bisdom Breda, tussen 1903 en 1908 in fasen opgetrokken in Neogoti..

Bovendonk: energiecentrale

Hofstraat 8
Hoeven (Gemeente Halderberge)
Inleiding. ENERGIECENTRALE van het voormalig grootseminarie Bovendonk van het bisdom Breda, tussen 1905 en 1908 opgetrokken in Neogotische ..

Kerk van de H. Joannes de Doper

St. Janstraat 40
Hoeven (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De KERK van de H. Joannes de Doper is in 1928-1929 gebouwd naar ontwerp van de Bredase architect J.H. Berben en vervangt de elde..

Pastorie

St. Janstraat 20
Hoeven (Gemeente Halderberge)
Inleiding PASTORIE uit 1783 in de stijl van het Neo-Classicisme, prominent gelegen aan de hoofdstraat van het dorp. Het langgerekte tweela..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bovendonk: toegangshek in Hoeven

Foto's (1)