Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis St. Bernaertsstraat 6 in Oudenbosch

Kasteel Buitenplaats

Ste Bernaertsstraat 6
4731GP Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880-1881


Beschrijving van Koetshuis St. Bernaertsstraat 6

Inleiding. KOETSHUIS annex washuis uit 1880-1881 naar ontwerp van P.J. van Genk. Omschrijving. Eenlaags gebouw van drie travee├źn, haaks achter het woonhuis gelegen en opgetrokken uit wit geverfde baksteen met speklagen, onder een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen en voorzien van geschulpte windveren aan de kopgevels. De voorgevel is gepleisterd en gewijzigd ten behoeve van het aanbrengen van een rolpoort. De zijgevel heeft een traveeindeling met brede strekse bogen met sluit- en aanzetstenen die elk twee openingen omvatten, deels voorzien van zesruits ramen en deuren met bovenlicht. Inwendig bevinden zich onder meer een oorspronkelijke gootsteen en een schoorsteenboezem. Waardering. Het koetshuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is in- en uitwendig grotendeels gaaf gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521541
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis St. Bernaertsstraat 6 in Oudenbosch

Eclectisch woonhuis

Ste Bernaertsstraat 6
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Eclectisch WOONHUIS uit 1880-1881 naar ontwerp van P.J. van Genk. Omschrijving. Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, ..

Winkel met tweetal woonhuizen in Art Nouveaustijl

Ste Bernaertsstraat 2
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WINKEL met een tweetal WOONHUIZEN, in 1908 gebouwd in Art Nouveaustijl en gelegen op de hoek van de Sint Bernaertsstraat. Omsch..

Klassicistisch witgepleisterd herenhuis

Ste Bernaertsstraat 10
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Klassicistisch witgepleisterd herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw met fronton, kroonlijst op klossen, risalerende gevelvlakken en ..

Woonhuis in eclectische stijl

Markt 84
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS in Eclectische stijl, rond 1880 gebouwd aan de Markt van Oudenbosch. In later jaren bezit van de familie Gielen, vervol..

Complex Bernaertsstraat: kapel

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse par..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis St. Bernaertsstraat 6 in Oudenbosch