Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt in Oudenbosch

Graf Begraafplaats

St. Bernaertsstraat
4730AA Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929-1930
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt

Inleiding. Het GRAFMONUMENT in Neo-Gotische stijl is vermoedelijk in 1929 of 1930 opgericht voor de huisarts H.A. Huysmans (1867-1928) van Oudenbosch met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt (1871-1949) en gesigneerd door de kunstwerkplaats Cuypers en Co. te Roermond. Omschrijving. In kalksteen uitgevoerde beeldengroep op rechthoekig voetstuk en ervoor een liggende zerk met tekst en knielbankje met opschrift 'Bid voor ons'. Dit voetstuk draagt een metalen plaquette met het reliëfportret van Huysmans die tussen 1899 en 1928 huisarts was en de tekst 'Van zijne dankbare patiënten en vrienden'. De beeldengroep toont in diep reliëf tegen de achtergrond van een boomstronk en een rotspartij de barmhartige Samaritaan die zich buigt over de zittende gekwetste reiziger en hem troost biedt. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling; het heeft waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwerswerkplaats; het is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521538
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat: kapel

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse par..

Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT voor pastoor W. Hellemons (1810-1884), stichter van de basiliek en de Congregatie der Broeders van de H. Aloysi..

Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de ar..

Woonhuis Vero

Ste Bernaertsstraat 20
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS 'Vero', gebouwd in 1910 in de lintbebouwde hoofdstraat voor en door de architect Hesterman van Rijkswaterstaat in een s..

Klassicistisch witgepleisterd herenhuis

Ste Bernaertsstraat 10
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Klassicistisch witgepleisterd herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw met fronton, kroonlijst op klossen, risalerende gevelvlakken en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt in Oudenbosch